Campaniile Google Ads sunt una dintre cele mai eficiente modalități de promovare online, însă necesită atât resurse financiare, cât și expertiză și cunoștințe specifice pentru a fi gestionate eficient.
În trei ani am generat vânzări de peste 2 milioane de euro pentru clienții mei în Google Ads. Monitorizez zilnic campaniile, sunt la zi cu noutățile platformei și lucrez conform bunelor practici recomandate de Google. Gestionez contul de Google Merchant Center, analizez datele din Google Analytics, vin cu sugestii de îmbunătățire și creștere a securității contului. Am peste 20 de ani de experință în branding, marketing, eficientizarea proceselor de lucru și management de proiect.
Tariful meu pentru gestionarea unui cont de Google Ads pornește de la 2000 lei/lună și crește în funcție de complexitatea promovării.
Costul pentru configurarea contului este un cost unic (one-off) și se plătește în prima lună de colaborare.
Promovarea pe Google, cea plătită, pe bază de click sau impresii/vizualizări, are mai multe formate. În funcție de obiectivul nostru putem vorbi despre diverse tipuri de campanii prin care să atingem trafic în diverse etape ale pâlniei de conversii.
Conform Google, cele mai frecvente surse de documentare online, în care un utilizator află de un brand, sunt: Google Search Organic, rețelele sociale, iar în 34% dintre cazuri află dintr-un material video. Dacă vrem să aibă loc o conversie (achiziție), în medie, sunt necesare aproximativ 5 întâlniri cu brandul respectiv. Din această perspectivă, campaniile cu obiectiv de branding reprezintă prima etapă a contactului cu o marcă. În etapa de upper-funnel, obiectivul campaniilor este de creștere a notorietății mărcii.
Campanii video derulate pe Youtube sau partenerii rețelei Google Youtube
Campanii de display pe diverse site-uri care acceptă bannere publicitare
Campanii de Google Search pe cuvinte generice, care pot aduce trafic în etapa de informare/documentare
Campanii video sau de display cu obiectiv de trafic
Campanii Discovery cu obiectiv de atragere a traficului pe site
Campanii de căutare, Google Search, cu obiectiv de documentare comercială: cel mai bun telefon mobil, cel mai bun oftalmolog, cea mai ieftină husă etc.
Aceste campanii se focusează exclusiv pe vânzare și obiectivul poate fi, în funcție de dorința comerciantului, să vândă cât mai mult sau să obțină un venit cât mai mare.
Campaniile de Performance Max sunt instrumentul cel mai adecvat pentru vânzare, iar eficiența lor poate fi crescută odată cu configurarea contului, în așa fel încât acesta să conțină campanii de Discovery sau Google Display.
Sunt, de altfel, un tip de campanie foarte eficientă din mai multe motive. Iată câteva din acestea: utilizează mai multe creative-uri și titluri, descrieri, inclusiv inventarul de la alte campanii, aceste reclame sunt prezente pe toate platformele Google (Search, Youtube, Google Maps, Gmail etc) și are atașat un feed de produse.
Campaniile de Search sunt un tip de campanie foarte eficientă când vine vorba de vânzare, acestea putând fi grupate în ad seturi generice, pe modele, pe categorii de produse etc. Totuși, este important să se țină cont de faptul că aproximativ 15% din totalul căutărilor pe Google sunt noi, nu au mai fost căutate, deci, este indicat să folosim atât ad seturi standard, cât și dinamice.
Campaniile de Shopping standard pot funcționa bine cu obiectiv de vânzare, dar acum, cu Performance Max, impactul și eficiența lor scade.
Mesajele cheie ale campaniilor reprezintă acele nevoi pe care utilizatorii le au și le caută pe Google. Ne putem folosi de căutările efectuate în Google Search pentru a ne da seama cum să formulăm titlurile și descrierile campaniilor noastre. Pe lângă căutări mai este important să derulăm analiza mixului de marketing, raportat la competiția noastră. Prin analiza mixului de marketing ne referim la analizarea produselor din portofoliul nostru, la monitorizarea prețurilor noastre și ale competiției, la sănătatea și navigarea ușoară pe site-ul propriu (locul în care vindem) și evident, felul în care promovăm aceste produse.
Mesajele cheie ale campaniilor ar trebui să reflecte, așadar:
Mesajele cheie trebuie, totodată, să aibă formulări corecte din punct de vedere gramatical și semantic, iar Google mai face o recomandare extrem de importantă: Să Scriem Fiecare Cuvânt Cu Literă Mare.
Generic vorbind, Google Ads best practices, din experiența mea, se referă la aspectele cheie ale afacerii, dar și a campaniilor.
Anumite categorii de produse au o rentabilitate în sezonul propice lor și alta în afara sezonului, însă această rentabilitate trebuie să atingă un nivel minim acceptat pentru a putea susține magazinul online.
ROAS-ul poate fi atât negativ, adică sub 100%, însă poate ajunge și la 4000% în sezon. Sunt magazine online ale căror model de afaceri nu este sustenabil și nu produce un ROAS. În asemenea situații este indicat să fie modificate acele aspecte ale mixului de marketing care pot produce o schimbare. O afacere unde ROAS-ul atât pe Google, cât și pe Facebook este în jur de 100-130% și venitul generat abia acoperă costurile de reclamă trebuie să aducă modificări la nivelul site-ului: portofoliu, prețuri, UX site. În lipsa acestor modificări, afacerea tinde să dea faliment.
Altă afacere, altă problemă legată de prețul produselor: costul unei achiziții în Google Ads este de 54 de lei, iar coșul mediu este în jur de 200 de lei. Din acești 200 de lei scădem costul produselor: 90 de lei, costul livrării prin curier: 20 de lei, costul de achiziție de 54 de lei, de unde rezultă că venitul net ar fi de 36 de lei pe un coș. Din acest venit, însă, mai trebuie scăzute și alte costuri care țin de afacere.
În această imagine vedeți rezultatele campaniilor gestionate de mine:
Un aspect important la pornire este să se facă o estimare cu ajutorul Google Keyword Planner și să fie stabilit un buget de pornire suficient de avantajos pentru a aduce conversii. Un buget mic, de ordinul sutelor de lei, NU aduce conversii în Google, iar clientul va avea senzația că aceste campanii nu funcționează.
Am un client care a lucrat cu o agenție prestigioasă de PPC și nu a avut conversii. Ca urmare, a ajuns la concluzia că aceste campanii nu aduc vânzare și s-a orientat spre optimizare SEO și Facebook. Rezultatele după un an de colaborare arată că un buget de aproximativ 17.000 de lei aduce vânzări de 100.000 de lei, iar ROAS-ul este de 600%.
Pe lângă un buget corect este foarte important să avem o deschidere din partea clientului pentru a putea crea campanii competitive atât din perspectiva creativelor, cât și a promoțiilor și ofertelor derulate.
Pozele de produs, imaginile de lifestyle cu produsele contextuale, materialele video încep să devină avantaje competitive în online. Clientul decide pe baza acestor imagini. Corect și avantajos pentru client ar fi să fie prezentat produsul din mai multe unghiuri, să conțină și poze care să surprindă detalii, dar și o poză de context.
Despre mine:
Lucrez în două limbi, învăț în engleză, gândesc în sisteme și cifre. De la analiză la strategie și implementare, am acoperit tot spectrul. Am o perspectivă largă asupra marketingului, dar cunosc în detaliu și aplic zilnic tactici concrete: crearea și optimizarea campaniilor de promovare online.
Sunt psiholog și specialist în comunicare, activă în domeniu de la 16 ani. În peste 25 de ani am lucrat cu tot felul de organizații – de la afaceri mici locale până la companii multinaționale. Nu doar administrez campanii, ci construiesc strategii, dezvolt site-uri care vând și definesc branduri. Pe lângă partea practică, folosesc și instrumente de analiză strategică – BCG, Porter, SWOT, PESTLE – și optimizez procesele interne cu Lean Six Sigma Green Belt.
Susțin traininguri, țin prezentări – cred că dacă poți explica clar un lucru, înseamnă că îl înțelegi cu adevărat.
Nu lucrez cu șabloane. Gândesc împreună cu clienții mei și ofer soluții adaptate, măsurabile și actualizate constant, în funcție de obiectivele lor.