Redactarea unui articol fain în online are câteva particularități de care este bine să ții cont, dacă dorești să obții cât mai multe afișări pentru acesta. Dar nu-ți face griji, în acest ghid explicăm totul, astfel ca tu să poți elabora articole faine și utile pentru afacerea ta.
Mai întâi analizezi, apoi te documentezi, iar la final acționezi: este ca și cum ai planta o floare frumoasă care îți poate aduce un trafic relevant dacă ai ales bine semințele, ai lucrat pământul și ai avut răbdare să crească. Prin indexare, evident.
Cum stabilim subiectul?
Un articol online este un material scris, completat cu imagini sau video despre un subiect relevant din domeniul unei afaceri online. Subiectul poate fi descrierea unui serviciu, a unui eveniment sau un studiu de caz. În ranking-ul site-ului contează însă tot conținutul acestuia: descrieri de servicii, descrieri de produse, descrieri de categorii de produse și articolele de blog. Cum stabilim așadar subiectul astfel încât să ne ajute în afișări?
Obiectivul articolului
Mai întâi trebuie să clarificăm obiectivul acestuia: ce dorim să obținem cu acest material? Vrem să vindem ceva sau să oferim informații, gen cum să asamblezi un raft?
În funcție de acest obiectiv identificăm cuvintele cheie relevante, stabilim formatul articolului și CTA-ul folosit. Formatul articolul poate fi:
- un interviu
- un studiu de caz
- un articol de tip listă sau
- un articol how to, un articol științific etc.
CTA este prescurtarea de la call-to-action și are o importanță majoră în a ghida utilizatorii către o acțiune care ne interesează, gen cumpărare, descărcare, vizualizare, abonare, înscriere, creare etc.
Subiect generic sau nișat
În funcție de obiectul stabilit pentru articolul SEO vom stabili subiectul acestuia. Dacă obiectivul este să aducem conversii, atunci vom alege un subiect care ne permite să ne poziționăm ca și specialiști în domeniul respectiv. Totodată, asta înseamnă să scriem un articol nișat, despre un subiect care are mai puține căutări, însă denotă un interes crescut al utilizatorului.
Dacă scopul nostru este să aducem trafic, atunci vom aborda un subiect generic, care are multe căutări și care mai puțin probabil să aducă conversii. De exemplu, dacă obiectivul meu este să aduc lead-uri pentru serviciul meu de optimizare SEO atunci voi scrie despre prețul și componenta tehnică a acestui serviciu.
Dacă scopul meu este fac trafic cu acest articol, atunci voi scrie despre procesul de optimizare SEO în general. Optimizare SEO are 2400 de căutări în medie pe lună, iar servicii optimizare SEO 480.
Analiza cuvintelor cheie
Primul pas în redactarea unui articol SEO este identificarea cuvintelor cheie despre care dorim să elaborăm conținutul. Este deosebit de important ca acele cuvinte să fie căutate de către utilizatori. Dacă nu sunt căutări, nu avem șanse să fim afișați, așadar pentru astfel de servicii trebuie să identificăm alte modalități de promovare.
Instrumente gratuite de analiză
Revenind la analiza cuvintelor cheie, este indicat să utilizăm softuri dedicate pentru a fi eficienți: Keyword Planner de la Google Ads este un instrument deosebit de practic și complet gratuit. Sunt multe alte instrumente însă, cu ajutorul cărora putem identifica cuvintele cheie care ne interesează, atât cele generice, cât și cele de long tail. Amintim aici Ubersuggest, Seobility, Similarweb, Wordstream.
Pe lângă identificarea cuvintelor cheie, aceste softuri oferă informații și cu privire la volumul de căutări, dar și scorul de competivitate.
Cuvinte generice și long tail
Un cuvânt generic este unul care poate fi relevant în mai multe domenii, însă nu știm foarte exact la ce se referă. De exemplu pe căutările de raft ne putem gândi la o poliță pentru un dulap, o poliță de pus pe perete sau chiar și o etajeră. Însă dacă specificăm și folosim un cuvânt long tail: raft pentru dulap deja știm clar la ce se referă.
Mare grijă cu cuvintele generice, acestea pot să aducă trafic irelevant. Este recomandat ca subiectele site-ului nostru să abordeze atât cuvinte generice pentru care dorim să apărem în căutări, însă un procent consistent trebuie să vizeze și cuvintele de long tail care ne vor aduce un trafic mai relevant.
Conținutul articolului
Pregătirea unui articol SEO, după ce am clarificat obiectivul și cuvintele cheie intră în etapa efectivă de documentare și scriere. Un articol trebuie să fie clar structurat, cu mesaje inteligibile, corect scris atât din punct de vedere semantic, cât și gramatical. În special, dacă dorim să ne poziționăm experți într-un domeniu, este foarte important ca articolul să fie corect din toate punctele de vedere: atât în ceea ce privește conținutul profesional, cât și elementele de formă.
Un articol bine scris
- crește rata de click a site-ului: are mai mulți vizitatori
- crește și timpul petrecut pe pagină: utilizatorii stau și citesc
- crește rata de încredere în site-ul și în afacerea respectivă
- crește rata de implicare pe rețelele sociale: utilizatorii tind să comenteze și să împărtășească un conținut considerat valoros.
Titlul: clickbait sau factual?
Un titlu clickbait este unul care te face să dai click, ceva de genul: Fata care câștigat un milion într-o singură zi. Nu este recomandat să folosim astfel de titluri, dacă acestea nu reflectă realitatea, iar utilizatorul va ieși de pe pagină în secunda doi. Vom avea o rată de respingere mare și Google ne categorisi cu un conținut slab și irelevant. Însă titlul trebuie să fie destul de interesant și captivant ca să convingem utilizatorul să intre pe pagină.
Structura articolului
Ca și în orice material scris, avem o introducere în care prezentăm subiectul abordat. Introducerea are totodată rolul de a capta atenția: dacă nu îl facem destul de interesant, utilizatorul pleacă și caută informația altundeva.
Urmează cuprinsul în care detaliem fenomenul tratat, iar mai apoi încheierea.
O încheiere bună este ca și cum ai trânti ușa: este memorabilă și de impact, ajută la reținerea informațiilor din text.
Pe mobil nu este deloc facil să citești texte lungi, compacte. Tocmai de aceea trebuie să împărțim articolul în paragrafe mai scurte prin utilizarea unor subtitluri scurte, imagini, grafice, bannere.
Un paragraf este recomandat să conțină 3-5 fraze scurte, cu formulări la obiect. Subtitlurile să cuprindă cuvintele cheie vizate, respectiv cuvinte conexe ale acestora.
Conținut valoros
Google specifică elementele unui conținut valoros.
- Creează titluri de pagină unice și specifice
Trebuie evitate titlurile de pagini necompletate, duplicate sau prea generale.
- Titlul să comunice specific conținutul paginii
Cu cât titlul paginii este mai specific, cu atât avem mai multe șanse ca boții Google să ne indexeze corect conținutul și pe baza acestuia să ne afișeze la căutări relevante.
- Controlează felul în care apar linkurile și snippet-urile paginilor
Este recomandat să folosim linkuri “frumoase”, de exemplu: csogeva.ro/content-marketing, înlocuind astfel linkurile de genul: csogeva.ro/2017-12-11. Totodată putem crea un scurt rezumat al paginii cu câteva iconițe prin care atragem privirea utilizatorului. Dacă nu asigurăm aceste informații, Google le poate genera în mod automat cu scopul de a crește rata de click, însă acest lucru s-ar putea să nu fie în avantajul nostru.
- Folosește descrierea meta
Acest rezumat are rolul de a crește rata de click către pagina ta, folosește-o cu încredere.
Include în această descriere, pe scurt, ceea ce va găsi utilizatorul pe pagina respectivă, cât mai specific.
- Material original, neduplicat
Totodată, un conținut valoros este și un material care nu apare și pe alte pagini, este interesant pentru utilizatori, acestea petrec timp în a-l studia.
Rata de click și timpul petrecut pe pagină sunt indicatori relevanți pentru Google în procesul de Ranking, adică în etapa în care stabilește ordinea în care ne va servi la căutări.
Lungimea articolului
Opiniile sunt împărțite în ceea ce privește lungimea articolelor: este indicat ca acestea să fie cât mai lungi, de la 1200 de cuvinte în sus. Însă știm, de altfel, că majoritatea traficului online se derulează pe mobil, iar aici este mai greoi citirea unui articol lung.
În această imagine vedem că durata de atenție este de aprox. 8 secunde în 2015, față de 12 secunde în 2000. Tot în acest infografic vedem, că, deși specialiștii ne recomandă articole lungi, un utilizator, în medie, citește abia 28% din cuvintele publicate, iar o vizită pe o pagină web, în medie, durează mai puțin de 1 minut.
Concluzia:
Așadar, pentru cine scriem articole lungi, de 1500-2000 de cuvinte: pentru roboții Google sau pentru utilizatori? Răspunsul este și-și: pe baza unui conținut extensiv roboții pot indexa cât mai specific pagina respectivă, iar un utilizator interesat are conținut relevant de citit. Evident că nu toți vizitatorii vor fi relevanți: o parte nu știu ce caută deocamdată, sunt în etapa de documentare, vizitează mi multe site-uri, până găsesc informația ce îi interesează, iar ei reprezintă până la 80% din trafic. Restul traficului reprezintă un trafic mai calificat, cu intenții clare cu șanse mari de convertire.