Strategia de promovare este un plan strategic viu, întrucât clienții noștri sunt oameni reali, iar produsul nostru este un răspuns la una din nevoile lor.
Strategia de promovare este un plan strategic viu, pregătit în urma unei analize detaliate ale statusului actual al afacerii prin care scopul este să descoperim direcțiile potențiale de creștere în conformitate cu OBIECTIVUL DE AFACERI pentru care o dezvoltăm.
Strategia este un plan complex de promovare care va fi detaliat în forma unui:
plan generic de dezvoltare, precum și
un plan tactic de acțiune, schițat pe o perioadă de un an sau câteva luni, în funcție de dinamica pieței.
Pentru dezvoltarea unei strategii este necesară:
cunoașterea profundă a afacerii pentru care dezvoltăm strategia,
cunoașterea instrumentelor de promovare online și eventual, în funcție de tipul afacerii, și offline
evaluarea și setarea metricilor de performanță pentru a urmări impactul activărilor de marketing
analizarea riscurilor ce pot apărea pe parcursul derulării strategiei și pregătirea unor planuri de contingență pentru ele.
Surse de trafic online
În mediul online există mai multe surse de trafic pentru un site, haideți să trecem în revistă cele mai importante pentru un magazin online. Traficul cel mai calificat vine ca urmare a unei campanii de optimizare SEO (search engine optimization), respectiv a campaniilor plătite în Google Ads, pentru că ambele au la bază căutarea efectuată de către utilizator. Majoritatea căutărilor efectuate sunt de natură informațională sau tranzacțională, așadar utilizatorul are o intenție bine formată despre o acțiune pe care vrea să o ia în viitor.
Aceste două tipuri de campanii sunt cele mai puternice surse de trafic online.
Alte surse de trafic sunt reprezentate de canalele social media, cum ar fi Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn care pot genera vizitatori rapid și calificați. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că pentru aceste canale avem nevoie de un conținut interesant și original, cu video și poze estetice.
Comparatoarele de prețuri, respectiv referalii sunt o altă sursă de trafic care pot aduce utilizatori foarte interesați pe site, care sunt deja în etapa de comparare a ofertelor și sunt destul de siguri că vor să finalizeze o achiziție. Referalii sunt o sursă foarte importantă, întrucât ei au o bază de fani interesați de recomandările lor. Prin referali mă refer la toți cei care și-au format o comunitate în zona lor de interes, inclusiv influencerii se încadrează în această categorie.
Strategia de promovare online
Strategia de promovare online reflectă preferințele, valorile dar și posibilitățile financiare ale afacerii în cauză. Dacă obiectivul nostru este vânzarea vom vrea să alocăm majoritatea bugetului nostru de promovare pentru campanii prin care vom genera vânzări, iar un procent mai redus vom aloca pentru a promova și brandului în spatele afacerii. Dacă obiectivul nostru este creșterea și consolidarea unei reputații pozitive ale mărcii noastre, atunci mare parte din buget va fi alocat canalelor și acțiunilor prin care vom atinge acest scop.
Pe lângă buget, alte aspecte de ținut cont sunt elaborarea unei imagini de marcă care să reflecte valorile, viziunea-misiunea și personalitatea acestuia. Toate aceste elemente se vor traduce în grafica, tonul și stilul comunicării către părțile interesate.
Alegerea canalelor de promovare reprezintă un aspect important și va ține cont de personalitatea mărcii noastre, dar și de posibilitățile financiare ale acestuia. În cazul în care avem un brand care se adresează unei audiențe tinere, la alegerea platformelor vom ține cont de acest criteriu. Tinerii sunt pe TikTok, 35+ este pe Facebook, iar profesioniștii se regăsesc pe LinkedIn.
Cum transformăm strategia în tactică?
Transformarea strategiei de nivel mai înalt în acțiuni de implementat este vitală și mă refer la acele tactici pe care vom derula și testa în diverse perioade, cu diverse bugete și tipuri de creative. Ca și parte a strategiei de promovare am inclus Facebook, iar ca și primă tactică de abordare vom alege să generăm audiențe pe diverse interese. De exemplu, în cazul unui magazin online care vinde bunătățuri grecești, vom alege să testăm audiența care preferă mâncarea grecească sau insulele grecești. O altă tactică este reprezentată de tipul graficii folosite: vom promova prin imagini, prin video scurt de 6 secunde sau de 15 secunde, prin reclamă de tip carusel sau collection. Toate reprezintă tactici care pot fi eficiente în funcție de combinația aleasă, de sezon sau de buget.
Pâlnie de conversie: tipurile de funnel-uri
Ca parte a strategiei de promovare trebuie să înțelegem foarte bine comportamentul clientului nostru și felul în care dintr-un potențial interesat devine utilizatorul site-ului, mai apoi se transformă în client, iar ca ultimă etapă a acestei călătorii (client journey) devine un client loial.
Există mai multe modele care explică felul în care funcționează o pâlnie de conversie.
Pâlnia AIDA (AIDA funnel)
AIDA este o abreviere care vine de la Attention (Atenție), Interest (Interes), Desire (Dorință) și Action (Acțiune). Aceste model este unul liniar, iar conform acestuia un utilizator intră în pâlnie de la etapa de Atenție, sau oricare altă etapă și parcurge călătoria până la acțiune.
Pâlnia Flywheel (Flywheel funnel)
Componentele acesteia sunt: Attract (Atragere), Delight (Încântare), Engage (Implicare) și Growth (creștere). Vorbim de un model în cerc, care are la mijloc etapa de creștere, iar celelalte etape sunt etape interconectate în cerc. Conform acestui model, etapele de atragere, implicare și încântare au ca rol să formeze o bază de clienți loiali, care vor asigura, ulterior, creșterea afacerii respective. Utilizatorii pot intra în oricare etapă și fiecare etapă are instrumentele prin care aduce utilizatorii în starea respectivă.
Pâlnia de loop (Loop funnel)
Etapele acesteia sunt Awareness (Notorietate), Consideration (Considerare), Purchase (Cumpărare) și Care (post-cumpărare). Etapele sunt în formă de buclă, utilizatorii pot intra în oricare etapă în buclă, pot parcurge o parte din buclă și pot reveni în etape anterioare, fără să finalizeze achiziția.
Indiferent ce tip de funnel alegem, trebuie să ținem minte că clienții noștri sunt oameni reali, cu probleme cât se poate de reale, iar produsul nostru este un răspuns la una din nevoile lor. Promovarea construim în jurul acestei întrebări: ce nevoi ale clientului satisfacem cu produsul nostru?
Promovarea unui produs
Promovarea unui produs este procesul de informare și convingere a clienților potențiali despre valoarea unui anumit produs. Scopul este de a crește notorietate produsului, a genera interes și a crește vânzările. Strategia de promovare a unui produs este precedată de o analiză prin care vom stabili o serie de factori:
Targetul: Cine este publicul țintă al produsului?
Obiectivul: Care este obiectivul campaniei de promovare?
Competitorii: Care sunt produsele sau serviciile similare existente pe piață și cum sunt acestea promovate?
Bugetul: Care este bugetul disponibil pentru campanie?
Pentru a realiza această analiză putem folosi ca și cadru teoretic modelul 4 P: Produs: Ce produs sau serviciu este promovat? Preț: Care este prețul/politica de preț a produsului sau serviciului? Distribuție: Cum este distribuit produsul sau serviciul? Promovare: Cum este promovat produsul sau serviciul? În funcție de rezultatele analizei, urmează să stabilim obiectivele campaniei de promovare, aliniate cu obiectivele de afaceri. Având obiectivele, vom dezvolta planul de promovare în contextul bugetului disponibil. Există o varietate de instrumente online care pot fi utilizate pentru a promova un produs. Unele dintre cele mai comune strategii includ: campaniile de performance marketing (reclamele pe Google, Youtube, Facebook, Instagram), marketing prin conținut (sub forma de articole, videoclipuri, bloguri sau podcast-uri) și optimizare SEO, marketing prin rețelele sociale (promovarea unui conținut original și valoros pentru audiența relevantă), influencer marketing (a folosi influencerii din domeniul relevant pentru a recomanda produsul).
Promovarea unei firme
Promovarea unei firme este procesul de creare și menținere a unei imagini pozitive a mărcii. Scopul este de a atrage și de a menține clienții, de a angaja oameni talentați și de a construi relații de parteneriat cu alte companii.
Cele mai importante elemente ale unei strategii de brand sunt:
Viziunea, misiunea și valorile brandului: Viziunea brandului oferă o direcție strategică pentru brand. Ea ajută brandul să se concentreze pe obiectivele sale pe termen lung și să se diferențieze de concurență. Misiunea unui brand definește scopul și obiectivele concrete acestuia, în timp ce valorile reprezintă principiile pe care brandul se bazează. Aceste trei elemente sunt esențiale pentru a crea o identitate de brand puternică și coerentă.
Poziționarea brandului: Poziționarea brandului este modul în care un brand se poziționează în mintea consumatorilor. Aceasta se bazează pe caracteristicile și beneficiile unice ale brandului, precum și pe nevoile și dorințele publicului țintă.
Identitatea vizuală a brandului: Identitatea vizuală a brandului include logo-ul, culorile, fonturile și alte elemente grafice care sunt asociate cu brandul. Aceasta ajută la crearea unei prezențe vizuale unice și memorabile pentru brand.
Comunicarea brandului: Comunicarea brandului reprezintă limbajul, tonul abordat de brand în prezentările către publicul țintă. Aceasta include, pe lângă stilul de comunicare, toate canalele de comunicare utilizate de brand, inclusiv publicitatea, relațiile publice, marketingul pe rețelele sociale și experiența clienților.
Există o varietate de strategii de promovare care pot fi utilizate pentru a promova o firmă și putem include toate instrumentele folosite și în cazul promovării unui produs, la care mai putem adăuga încă câteva: evenimente, asociații, proiecte sponsorizate și relații publice (construirea unei imagini pozitive a companiei prin intermediul presei și al altor canale de comunicare).
Promovarea unei persoane: Personal branding
Promovarea unei persoane este procesul de a crește gradul de conștientizare a unei persoane sau a unei echipe. Scopul este de a atrage noi oportunități și de a construi o rețea de conexiuni. Pe lângă instrumentele de promovare enumerate mai sus există și unele specifice acestui domeniu, cum ar fi: participarea la evenimente, conferințe cu scopul de a te poziționa ca un expert în domeniul tău, respectiv de a face networking. Un alt aspect al promovării unei persoane este publicarea de conținut pe bloguri, rețele sociale sau alte platforme online este o modalitate de a-ți împărtăși ideile și de a-ți construi o prezență online.
Brandingul personal este un proces continuu de creștere și evoluție. Pe măsură ce te dezvolți ca persoană, îți va trebui să ajustezi și să-ți actualizezi brandul personal pentru a reflecta valorile și obiectivele tale actuale. Tocmai de aceea brandingul personal are câteva aspecte interesante prin care poți aduce un impact pozitiv în comunitatea ta:
Creația unei mărci autentice și unice. Brandingul personal este despre a-ți găsi propria voce și a te face remarcat într-o lume atât de competitivă. Este important să fii autentic și să te concentrezi pe valoarea pe care o poți oferi altora.
Utilizarea tehnologiei pentru a te conecta cu publicul țintă. Internetul și rețelele sociale au făcut posibil ca oamenii să se conecteze cu ușurință din orice colț al lumii. Brandingul personal îți oferă oportunitatea de a utiliza aceste tehnologii pentru a te conecta cu publicul țintă și a construi relații.
Posibilitatea de a-ți construi o comunitate de susținători. Când creezi un brand personal autentic și valoros, vei atrage oameni care sunt interesați de ceea ce ai de oferit. Această comunitate de susținători te poate ajuta să-ți atingi obiectivele și să ai un impact pozitiv asupra lumii.
Formular de solicitare.
Completează formularul de mai jos cu informații detaliate și vom reveni către tine pentru programarea unei discuții detaliate, în cazul în care consider că te pot ajuta.
Highlights & Benefits
Experiență în testarea tacticilor de promovare
Experiență vastă în diverse instrumente de promovare: relații publice, marketing offline, marketing online, copywriting
Cunoștințe aprofundate în comunicare managerială, psihologie, resurse umane, marketing online
Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.
Cookie-uri terțe
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Te rog activează mai întâi cookie-urile strict necesare ca să-ți putem salva preferințele!
Cookie-uri suplimentare
Acest site folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
(afișează aici cookie-urile pe care le folosești pe site-ul web.)
Te rog activează mai întâi cookie-urile strict necesare ca să-ți putem salva preferințele!