Diferența dintre Instagram Reels, Stories și Shorts

Care este diferența dintre Instagram Reels, Stories și Youtube Shorts? Discutăm diferențele dintre aceste formate de materiale vizuale și cum pot fi folosite pentru a obține rezultate. Au potențialul de viralizare, dar impact puternic pot avea și în campaniile de reclamă pe Facebook și Instagram.

Durata Reels

Instagram Reels a fost lansat ca răspuns la creșterea popularității TikTok, platforma cunoscută pentru scurtele videoclipuri virale. Reels aduce utilizatorilor posibilitatea de a crea videoclipuri scurte și amuzante, cu durată de până la 3 minute (inițial au fost de 90 de secunde). Acest format dinamic este perfect pentru a captura momente creative, pentru a exprima povești haioase sau pentru a demonstra talente artistice. Rata de engagement este de 1,23%, însă pentru Stories aceste este între 1-3%. Rata de engagement se referă la procentul acelor utilizatori care reacționează (like, share, save, comment) la Reels versus numărul total al celor care l-au vizualizat.

Cum să creezi Reels: Poți crea Reels în mai multe moduri, inclusiv prin glisarea la dreapta pe ecranul principal pentru a accesa instrumentul Instagram Stories și apoi selectând opțiunea Reels din partea de jos a ecranului sau prin apăsarea pe iconița (+) din partea de sus a ecranului și alegând opțiunea Reels. De asemenea, poți remixa orice Reel existent pe Instagram și să îți creezi propria ta versiune sau să folosești șabloanele Reel care facilitează crearea de conținut video.

În Reels poți include doar videoclip sau poți crea videoclip din poze folosind șabloanele disponibile.

Când să folosești Reels?

  • dacă dorești mai multă implicare – Reels generează interacțiuni mai mari decât postările din feed. De la introducerea lor, engagementul în feed a scăzut cu 44%, dar Reels recuperează această pierdere. Videoclipurile obțin cu 24% mai multe distribuiri.
  • pentru creșterea numărului de urmăritori – Reels-urile pot aduce cu 22% mai mulți followeri decât videoclipurile din feed.
  • potențial de viralizare ridicat – au o expunere maximă și șanse mari de a deveni virale.

Stories Instagram

Instagram Stories este unul dintre cele mai inovatoare și îndrăgite formate introduse de Instagram. Stories permit utilizatorilor să posteze fotografii sau videoclipuri care dispar automat după 24 de ore. Acest format efemer încurajează utilizatorii să împărtășească momente autentice și spontane cu urmăritorii lor. Stories pot avea o durată de 15 secunde și nu pot fi salvate, însă pot fi partajate (shăruite) prin etichetarea altor conturi. În Story poți include atât poze, cât și video.

Stories pot fi văzute doar de urmăritori, dacă contul este privat, însă Reels-urile pot fi vizualizate de oricine de pe Instagram.

La Stories poți adăuga numai 10 hashtaguri, însă la Reels poți insera până la 30 de hashtaguri, ceea ce crește exponențial șansele ca un Reels să fie mai ușor de descoperit de către alți utilizatori.

Diferența majoră dintre cele două formate este că Reels este dedicat întregii comunități de pe Instagram, datorită posibilităților crescute de a fi descoperit, iar Stories este mai degrabă pentru followeri.

Când să folosești Stories:

  • păstrarea fanilor actuali,
  • promovarea produselor și serviciilor,
  • conversii și acțiuni directe.

Cum să creezi Stories: Crearea unei Stories este foarte simplă. Poți adăuga fotografii sau videoclipuri în timp real, utilizând camera de pe telefon, sau poți alege conținutul din galeria ta de imagini. De asemenea, poți adăuga elemente creative, cum ar fi etichete, emoji-uri, texte, linkuri sau sondaje, pentru a-ți face Stories mai captivante. Și nu în ultimul rând muzică, acesta mai adaugă un nivel de atractivitate în plus la Story-urile tale.

YouTube Shorts

YouTube Shorts este versiunea YouTube a conținutului scurt și captivant, lansată pentru a rivaliza cu TikTok și Reels. Cu Shorts, poți încărca videoclipuri de minim 15 secunde și până la 60 de secunde, iar din 2024 durata acestora a fost crescut la 3 minute. Shorts-urile sunt interactive, cu funcții de editare, muzică și efecte atractive. Aceste videoclipuri pot fi văzute atât în aplicația YouTube, cât și pe desktop.

YouTube Shorts vine cu un public global vast și oportunități de viralizare, astfel încât, în funcție de audiența ta și de conținutul tău, acestea ar putea aduce vizibilitate și succes canalului tău YouTube.

Este recomandat să folosești muzică trending, subtitrare și efecte dinamice pentru a face conținutul mai atractiv. În cazul în care Shorts-urile au obiectiv de a converti, este recomandat să folosești și un call-to-action ca audiența să știe ce are de făcut.

Diferențe-cheie între Reels, Stories și Shorts

  1. Vizibilitatea și durata: Stories este o publicare efemeră, rămâne vizibil doar pentru 24 de ore, iar Reels și Shorts rămân permanent în feed. Stories este mai degrabă pentru urmăritori, în timp ce Reels și Shorts au potențialul de a se viraliza, astfel că pot aduce noi urmăritori.
  2. Audiența: Reels este orientat către un public mai tânăr și mai dinamic, în timp ce Stories și Shorts pot fi atractive pentru o audiență mai vastă, în funcție de conținutul acestora. Planul tău de postare ar trebui să includă atât postări în feed, cât și Reels, Shorts și Stories pentru că datorită preferințelor subiective ale audienței unii vizualizează preponderent postările, iar alții mai degrabă Reels-urile.
  3. Funcții de editare: Toate cele trei formate oferă posibilități creative de editare, efecte vizuale și adăugare de muzică, însă fiecare platformă are caracteristici distincte în acest sens.

Sfaturi pentru crearea unui conținut video captivant

Crearea conținutului video de succes necesită planificare și creativitate. Pun aici câteva sfaturi pentru a te ajuta să creezi videoclipuri captivante și eficiente pe Instagram:

  1. Înțelegerea publicului tău este esențială pentru a crea conținut care să îi atragă. Cercetează interesele, preferințele și comportamentul utilizatorilor tăi pentru a oferi conținut relevant și valoros.
  2. Autenticitatea este cheia pentru a construi conexiuni puternice cu urmăritorii tăi. Arată-ți personalitatea și arată-le oamenilor cine ești cu adevărat.
  3. Chiar dacă videoclipurile sunt scurte, asigură-te că au o calitate bună și că sunt bine realizate. Folosește o iluminare adecvată, un sunet clar și o compoziție bine gândită pentru a crea videoclipuri profesionale.
  4. Folosește un hook vizual în primele 3 secunde pentru ca audiența să rămână ancorată în povestea ta.
  5. Adăugarea de muzică trending și efectele vizuale creative (emoji-uri, efecte, poll-uri) cu siguranță vor crește atractivitatea materialelor tale.
  6. Experimentează cu diferite idei și concepte pentru a-ți face conținutul să iasă în evidență. Găsește unghiuri neobișnuite, abordează subiecte noi și folosește tehnici de editare interesante.
  7. Răspunde la comentarii, implică-te în discuții și încurajează feedback-ul de la urmăritori. Poți testa dacă adăugarea unui link cu mai multe detalii sub postare va crește nivelul de implicare audienței.
  8. Folosește, în funcție și de resursele tale, cât mai multe din formatele disponibile ale canalelor de social pentru că o parte din utilizatori se uită doar pe Story, alții preferă Reels-urile, iar unii sunt obișnuiți doar cu postările din feed.
  9. Nu uita să inserezi și elemente de sezon sau trending, de exp. decorațiuni de toamnă, emoticoane legate de vacanță, hashtags în trend pentru că platformele favorizează conținutul trending, iar de multe ori viralizarea unui subiect ține de un context specific.

Concluzie

Este important să-ți dai seama care dintre formatele de mai sus se potrivesc cel mai bine stilului tău de conținut și obiectivelor tale. Instagram Reels și YouTube Shorts pot fi opțiuni excelente pentru a-ți extinde audiența și a-ți crește vizibilitatea, pentru că platformele favorizează acest tip de conținut, în timp ce Instagram Stories îți oferă o modalitate directă de a te conecta cu urmăritorii tăi și a genera conversii. Cu toate acestea, nu te simți obligat să folosești toate aceste funcții – concentrează-te pe cele care se potrivesc cel mai bine misiunii tale și abordării tale creative, iar acolo să fii consecvent.

Alte articole


Contactează-mă!

0726 368 801

contact@csogeva.ro

CSOG EVA

Despre mine

Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.

Home · Politica de confidențialitate
CsogEva.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.