Google Analytics este o platformă gratuită prin care se poate monitoriza activitatea unui magazin online. Creând un cont pe platforma și integrându-l cu site-ul nostru, avem posibilitatea să intrăm în posesia unor informații utile: atât cantitative, cât și calitate.
Informații despre vizitatori
- câți vizitatori am avut pe site pe zile, săptămâni, luni
- cât au stat acești vizitatori
- care a fost rata de bounce (de respingere)
- din ce surse de trafic au venit
- cât au stat, în medie
- câte pagini au vizitat
- câți dintre ei au fost vizitatori noi
- vizitatorii care au revenit
- pe ce pagină au intrat
- de pe ce pagina au ieșit
Date demografice
- vârstă, gen
- interese
- zonele geografice de unde a fost accesat site-ul
- tehnologia folosită etc.
Pentru un magazin online, evident, o secțiune primordială este monitorizarea vânzărilor.
Date e-commerce
- valoarea vânzărilor
- produsele vândute, cantitatea lor, venitul generat de fiecare produs în parte
- rata de conversie
- valoarea medie a coșului
- sursele de conversii
Integrarea cu Google Ads și Search Console
Dacă ne-am conectat cu contul de Google Ads și Google Search Console vor fi preluate datele din aceste două conturi. Așadar, vom avea detalii despre campaniile care rulează în contul de Ads și rezultatele acestuia. Din Search Console vom afla pe ce căutari am fost afișați și care a fost rata de click spre site-ul nostru.
Obiective de măsurat
În Google Analytics avem posibilitatea de a seta obiective. Aceste obiective trebuie corelate cu obiectivele site-ului/afacerii. În cazul unui magazin online, un obiectiv poate fi afișarea paginii de mulțumire de după vânzare sau înscrierea la newsletter. Pentru o companie care oferă servicii, un obiectiv important este generarea de lead-uri. Pentru lead-uri poate fi setat un obiectiv ce ține de completarea formularului de contact sau apelarea numărului de telefon afișat.
Metricii cei mai importanți pentru un magazin online
1. Trafic (Users)
Numărul utilizatorilor site-ului pe diverse perioade de timp, astfel că putem identifica zilele, săptămâna lunii sau lunile în care avem cei mai mulți vizitatori. Numărul vizitatorilor poate fi corelat cu numărul vânzărilor și în n acest fel avem șansa să identificăm tipare.
Numărul vizitatorilor nu este egal cu numărul sesiunilor (Sessions). Setarea uzuală în Google Analytics pentru o sesiune este de 30 de minute. Dacă în acest interval utilizatorul mai deschide o altă fereastră, citește altceva, atunci când revine și au trecut deja cele 30 de minute, începe o noua sesiune. Tocmai de aceea, dacă am identificat durata medie a unei sesiuni și știm că, de obicei, trec peste 30 de minute putem seta ca Google să contorizeze o sesiune la 1 oră.
2. Sursele de trafic (Source/Medium)
Această informație este mană cerească. Aflăm de unde vine traficul, dar și mai mult, aflăm valoarea acestui trafic. Un trafic relevant pentru un magazin online este cel care participă la obiectivele noastre: cumpără, se abonează la newsletter, ne sună, ne scrie. Prin această opțiune putem vedea cât trafic ne-a adus campania de Google, cel de Facebook, de Instagram, dar și vânzările efectuate de ei.
Evident că logica ne spune să plusăm pe sursele de trafic care ne aduc vânzări, chiar dacă nu aduc, ca și număr, cei mai mulți vizitatori.
3. Conversiile asistate (Assisted Conversions)
Este un indicator foarte util care ne arată eficiența tuturor campaniilor derulate. Avem tendința de a ne uita la cifră și de a elimina tot ce nu aduce conversii pentru ca avem impresia că risipim bugetul. Deși, dacă ne uităm mai bine pe imaginea de mai jos, vedem că pe acest magazin, din 273 de conversii asistate peste 160 au venit cu ajutorul campaniilor cpc.
Mai departe, selectând opțiunea de Google Ads Campaigns avem posibilitatea să vedem inclusiv denumirile campaniilor care le-au generat.
4. Comportamentul de cumpărare (Shopping behaviour)
Este o informație care ne poate dezvălui acele etape ale procesului de cumpărare care dau bătăi de cap clienților. În acest fel, un potențial cumpărător abandonează înainte să finalizeze tranzacția. De exemplu, pe acest magazin vedem un bottleneck între etapa de adăugare în coș și inițierea procesului de plată: dintr-un motiv sau altul vizitatorii se opresc la această etapă și nu finalizează.
Ce opțiune avem? Având cunoștință de această informație putem seta campanii de remarketing pentru cei care nu își lasă adresele de mail. Iar celor care s-au logat în contul lor, le putem trimite mesaje cu conținutul coșului și o reducere care sa îi motiveze să cumpere.
5. New versus returning visitor
Cei care știu deja magazinul, cumpăra mai mult și finalizează într-un procent mai mare tranzacțiile, deși numărul lor este mai redus. Ei, în general, au o rată de abandon a coșului mai mică, stau mai mult pe site și valoarea coșului de cumpărături este mai mare. Merită să îi ținem aproape de noi.
6. Segmentarea
Prin folosirea segmentării pe tip de device, tip de audiență, tip de sesiuni etc., vedem comportamentul diferitelor audiențe. Pe baza acestor informații utile putem descoperi aspecte de îmbunătățit.
De exemplu, vedem că majoritatea conversiilor se fac de pe mobil, așadar ne asigurăm că avem un site care se încarcă rapid și este ușor de folosit de pe mobil. În cazul campaniilor implementăm optimizări pentru audientț care ne vizitează de pe mobil.
7. Produsele vândute
Analiza produselor vândute se poate derula pe baza metodologiei Boston. În acest fel ne putem da seama:
- care sunt produsele care se vând bine și generează majoritatea venitului
- care sunt produsele care au vânzări în creștere și merită să achiziționăm mai mult din ele
- produsele care nu se vând la fel de bine ca acum 1-2-3 luni și poate merită să le scoatem din portofoliul magazinului
- produsele care nu se vând
În cadrul acestei analize trebuie ținut cont de sezonalitatea vânzărilor, însă detaliile care se regăsesc în Google Analytics sunt de o importanță majoră pentru rentabilitatea afacerii.
8. Metrici ecommerce
Metricii de e-commerce, cele mai uzuale sunt: rata de conversie, valoarea vânzărilor, valoarea medie a coșului.
Rata medie de conversie a magazinelor online in România este de 1%. IÎ imaginea de mai sus vedem că acest magazin are o rată de conversie peste medie atât pe traficul organic, cât și pe traficul plătit.
Valoarea coșului este o informație utilă pentru a o crește cu ajutorul unor campanii. Din cifre reiese că acest magazin are ca sursă principală de trafic traficul plătit, iar majoritatea conversiilor se fac de pe mobil.
Lipsa unor conversii din traficul organic ne spune că o campanie de optimizare prin content marketing ar fi deosebit de propice pentru acest magazin, astfel încât pe lângă cel plătit (majoritatea vin din campanii de search și shopping) ar putea beneficia de vânzări considerabile și din traficul organic.