Bugetul de marketing se calculează în funcție de obiectivele afacerii și, deși există niste recomandări în acest sens, nu există un buget fix care să funcționeze perfect pentru o industrie sau un tip de companie. Felul în care planificăm bugetul de marketing ține de obiectivele pe care dorim să le realizăm și termenul lor de implementare.
Indicatori cheie de succes
Pentru o afacere online este vital să aveți un glosar care să includă următorii indicatori financiari:
ROAS – return on ad spend, rentabilitatea bugetului de reclamă
ROAS se referă la eficiența cheltuirii bugetului de reclamă și se calculează foarte simplu: venit obținut/buget cheltuit=xxx%
100% înseamnă că venitul este egal cu bugetul de reclamă investit, iar 800% înseamnă că bugetul de reclamă a generat un venit de 8 ori mai mare.
ROAS nu trebuie confundat cu ROI, return on investment, așadar rentabilitatea investiției, a afacerii în sine.
ROI se calculează, într-un mod deloc complicat, în felul următor:
ROI= Venitul total al investiției-Investiția/Investiția
Concret, avem un magazin online de șosete în care am investit 50.000 lei și din care avem un venit de 70.000 lei, pe baza acestor două cifre înseamnă că avem un ROI de 40%.
Venitul (EBIT, earnings before interest and taxes) este un alt indicator important și se referă
Rata de conversie – rata de conversie variază în funcție de industrie și se calculează ca fiind procentul dintre numărul totali de vizitatori raportat la numărul celor care au convertit.
Cost per achiziție – este costul unei conversii, obținute în cadrul unei campanii online de promovare. Dacă costul de achiziție este mai mare decât costul produsului, afacerea este în drum spre faliment.
Costul achiziției unui client – vorbim de costul de achiziție al unui client, la care se adaugă și costul campaniei de remarketing și în a cărui evaluare este necesar să se țină cont și de valoarea pe viață a clientului pentru afacerea în cauză. Însumăm așadar costurile campaniilor de conversii și de remarketing, împărțim la numărul de vânzări generate și costul obținut ar trebui să fie mai mic, decât vânzările care ne sunt aduse de un client, pe durata sa de viață ca și client.
Cât să cheltui pe marketing?
Bugetul de marketing se stabilește în funcție de mai multe aspecte, însă cel mai important este ca acesta să fie aliniat cu obiectele de afaceri. Nu se face marketing de dragul de a face marketing, o strategie de marketing dezvoltată pe informații relevante și implementată cât de bine posibil este un instrument puternic de dezvoltare a afacerii. Marketingul nu este o funcție separată a unei afaceri, chiar dacă vorbim de o afacere mică care nu are un departament dedicat, sau o companie medie, care lucrează cu agenții specializate și în interiorul companiei are un singur angajat pe post de coordonare, activitățile de marketing trebuie integrate în activitatea uzuală a firmei. Marketingul are rolul de a crește și dezvolta afacerea respectivă în diverse dimensiuni ale sale: creșterea vânzărilor, facilitarea creșterii cotei de piață, creșterea satisfacției clienților, facilitarea dezvoltării de produse noi, analiza portofoliului de produse pentru a identifica eventualele surse de risipă și pierdere, etc.
Așadar cheltuiala de marketing este o investiție cu obiectivul de creștere. Procentul din cifra de afaceri sau din capital necesar pentru a derula activitatea de marketing ar trebui raportat la rezultatele care se doresc a se obține. Pentru o afacere la început de drum care dorește să se lanseze pe o piață competitivă, care are nevoie de marketing, procentul diferă față de o afacere consolidată.
Conform unui studiu realizat de Deloitte, procentele diferă de la o industrie la alta și de tipul afacerii: B2B (business-to-business) sau B2C (business-to-consumer). B2C cu vânzare produse cheltuie aproximativ 15% din cifra de afaceri, B2C servicii 6,5%, B2B produse 7,8%, iar B2B servicii 5.9%.
Studiul a fost realizat în ianuarie 2020, iar procentele rezultate ca urmare a sondării a peste 2600 de companii sunt trecute în tabelul de mai jos.
Buget marketing pe industrie (% din cifra de afaceri a companiei)
Banking, Finance, Insurance, and Real Estate 8%
Communications media 10%
Consumer packaged goods 9%
Consumer services 6%
Education 3%
Energy 1%
Healthcare 18%
Manufacturing 13%
Mining and construction 3%
Retail wholesale 14%
Service consulting 21%
Technology 21%
Transportation 6%
Sursa: https://blog.hubspot.com/marketing/marketing-budget-percentage#marketing-budget-percentage
Aceste procente sunt orientative, aplicarea acestuia în industria respectivă nu garantează succesul unei companii. În cazul în care competiția este foarte puternică, cu un jucător dominant, există posibilitatea ca procentul acesta orientativ să fie prea redus pentru a ajunge în fața clienților. Iar în cazul în care în industria respectivă nu se alocă bugete de reclamă, compania care rupe această tradiție are șansa să își crească cota de piață.
Ce este un ROAS bun pentru ecommerce?
Un ROAS mediu în ecommerce este în jur de 200%, și tot ce este peste 400% se consideră un ROAS excelent, conform unui articol publicat de Webfx.com.
Rentabilitatea medie a campaniilor Google Ads este de 2:1, la fiecare dolar investit se generează 2 dolari, iar o rentabilitate de 400 este unul extraordinar de bun.
Cum se calculează ROAS-ul minim?
În special dacă o firmă este la început de drum, s-au schimbat condițiile de piață, s-au modificat prețurile produselor, este necesar să știm care este ROAS-ul minim pentru ca afacerea să rămână profitabilă.
Pasul 1:
Calcularea marjei mediu de profit
Formula este simplă: Marja medie de profit= valoarea medie a unei comenzi-valoarea medie a costurilor.
De exemplu, dacă coșul mediu la un magazin online este de 250 lei, iar costul produselor, a transportului, a reclamei, etc este de 150 lei, marja medie de profit este la 100 lei.
Pasul 2:
Marja medie a profitului%= (Rata medie a profitului/Valoarea medie a unei comenzi)x100.
Un exemplu este: (100/250)x100=40%
Pasul 3:
formula pentru a calcula ROAS-ul minim este următorul=1/Marja medie a profitului%.
În cazul exemplului nostru arată în felul următor: 1/40×100=250
ROAS-ul minim în cazul acestui exemplu, pentru un minim de profitabilitate este de 250%.
Așadar la fiecare 1 leu investit venitul generat ar trebui să fie de 2,5 lei.
Cum se calculează valoarea medie a unui client?
Valoarea medie, pe viață, a unui client este valoarea venitului care se așteaptă de la un singur client, pe toată durata colaborării cu o companie.
Valoarea unui client = valoarea medie a unei comenzi x numărul mediu de comenzi
Valoarea unei comenzi putem deduce calculând o medie pe o perioadă de un an, datele sunt disponibile în Google Analytics, iar dacă acestea înregistrează corect pot fi extrase cu ușurință. Așadar putem vedea, de exemplu, că valoarea unei comenzi, în medie, este de 380 lei.
Rata de frecvență a achizițiilor = numărul de achiziții / numărul de clienți unici.
= 3926 / 2098 = 1,87
Valoarea unui client este așadar = valoarea medie a unei comenzi x rata de frecvență a achizițiilor.
Concretizând pe exemplul nostru: 380×1,87 = 710,6 lei.
Acești indicatori ne ajută să avem o imagine de ansamblu despre sănătatea afacerii noastre online și la o monitorizare trimestrială, semestrială sau anuală putem derula analize prin care să evaluăm scăderile sau creșterile și în acest fel putem lua măsuri de remediere a problemelor.