Promovarea pe Google Ads este accesibilă tuturor, ai control maxim al bugetului, obiective variate pe care le poți îndeplini cu campaniile de Google Ads, dar și modalități de monitorizare a rezultatelor generate.
Cu Google Ads poți vinde, genera leaduri, genera trafic către un site, promova o aplicație mobilă, crește notorietatea unei mărci. Este adecvat ca formă de promovare pentru o multitudine de servicii și magazine online, iar reclamele apar pe următoarele platforme Google, dar și platforme partenere:
- Google Search,
- Google Maps,
- Youtube,
- Gmail,
- Discovery,
- Google Display.
Promovare Google Ads pentru webshopuri
Dacă gestionezi un webshop, Google Ads este o platformă esențială în eforturile tale de vânzare. Cu campaniile de tip Performance Max (Pmax), poți afișa produsele tale direct în rezultatele căutărilor, oferind oportunitatea clienților de a descoperi și achiziționa produsele tale. Este important să menții prețuri competitive și oferte atractive, deoarece aceste campanii afișează produsele tale alături de cele ale concurenței.
Pe lângă prețuri și promoții, utilizatorii mai văd și denumirea produsului, o imagine de bună calitate, reprezentativă pentru produs, opinii ale clienților și numele magazinului care o vinde.
Așa arată reclamele de Performance Max pentru produse:

Campaniile PMax care afișează produse în general sunt conectate la un cont de Google Merchant Center care conține produsele magazinului respectiv. Contrar campaniilor de Search, cele de Pmax se afișează în funcție de creativele încărcate (imagini, video, titluri, descrieri) și a produselor, și deși conțin și cuvinte cheie, acestea nu sunt primordiale.
Promovare Google Ads pentru servicii
Pentru a genera trafic calificat către site-ul afacerii tale, campaniile de tip search sunt esențiale. Cu ajutorul cuvintelor cheie relevante, poți atrage utilizatorii interesați și să îi direcționezi către paginile cheie ale site-ului tău. De asemenea, campaniile de tip Performance Max permit atingerea unui public mai larg și generarea de lead-uri calificate.
Este recomandat să faci o analiză extinsă a cuvintelor cheie prin care să identifici atât cuvintele cheie care sunt căutate în ceea ce privește serviciile tale, dar și cuvintele negative prin care marchezi termenii pentru care nu dorești să fii afișat.
Câteva instrumente gratuite de analiză a cuvintelor cheie sunt disponibile online de la:
Ahrefs Free Keyword Generator.
Poți derula aceste analize și în cadrul platformei de Google Ads, folosind de Google Keyword Planner.
Google Keyword Planner este esențial pentru a identifica cuvintele cheie relevante pentru afacerea ta pentru că poți descoperi idei de cuvinte cheie, să obții estimări de trafic, să analizezi costurile asociate cu anumite cuvinte cheie, dar vezi și fluctuațiile în volumul de căutare.
Trebuie să ții însă cont de faptul că B2B poate fi volatil, iar în anumite cazuri, campaniile de Google Ads nu sunt cea mai eficientă soluție. Poți testa campanii și pe social media pentru a genera notorietate de brand, campanii pe YouTube sau campanii de generare de leaduri pe LinkedIn.
Promovare Google Ads pentru notorietate
Dacă obiectivul tău este să crești notorietatea brandului, campaniile de YouTube reprezintă o alegere strategică. Cu miliarde de utilizatori lunar, YouTube este al doilea cel mai mare motor de căutare din lume, oferind oportunități excelente pentru promovarea vizuală a produselor sau serviciilor tale.
Conform unei statistici Google, peste 40% dintre cumpărătorii la nivel global intervievați spun că au achiziționat produse pe care le-au descoperit pe YouTube.
Bugetul recomandat
Pentru webshopuri, un buget minim recomandat ar fi de 1000 euro. Dacă însă competiția este mai mică, poți începe cu un buget de aproximativ 3000 lei (echivalentul a 100 lei pe zi), pe care să îl împarți între campaniile Performance Max și Search. Power Pair în momentul actual în cazul formatelor este Performance Max coroborat cu o campanie de Search. În cazul în care Performance Max nu aduce clicuri, este posibil ca problema să fie legată de un buget prea mic. În domenii foarte competitive, suma de 3000 lei poate aduce doar clicuri, fără conversii sau leaduri.
În cazul în care bugetul permite se poate folosi și un format denumit Demand Gen care are rolul de a accesa audiențe noi, iar pentru acest tip de campanie bugetul recomandat de Google este de peste 1000 lei pe zi, însă se poate testa și cu bugete mai mici.
Pentru zona de business, recomandările de buget sunt similare. Totuși, pentru B2B, trebuie să ții cont că pot exista perioade mai liniștite, în care numărul solicitărilor scade drastic, indiferent de bugetul alocat și oferta ta.
Instrumente strategice în Google Ads
Campanii cu Google AI
Campaniile care folosesc strategii de licitare smart bidding și beneficiază de inteligența artificială dezvoltată de Google, aduc rezultate superioare. De exemplu, campaniile alimentate de Google AI pe YouTube generează un ROAS cu 17% mai mare comparativ cu campaniile realizate manual. Citește despre rezultatele acestea în acest articol.
Auction Insights
Auction Insights oferă informații despre modul în care performează anunțurile tale în comparație cu cele ale competitorilor în licitații. Acesta îți permite să identifici concurența și să ajustezi strategia în consecință. În imaginea de mai jos vezi o licitație foarte competitivă, cu foarte mulți jucători în care, pe baza procentelor de care dispui, este recomandat să ajustezi bugetul pentru a crește rata de afișare în poziția de absolut top of page rate și procentul de Outranking share.

Strategia de target ROAS (Return on Ad Spend)
Obiectivul principal al strategiei de target ROAS este de a maximiza rentabilitatea investiției în reclame, întrucât ROAS este o metrică care măsoară cât de eficient sunt cheltuielile publicitare în raport cu veniturile generate. Google Ads folosește algoritmi avansați pentru a ajusta licitațiile în timp real, în funcție de probabilitatea de a genera venituri conform obiectivului ROAS stabilit.
Conform unei statistici Google din 2023, citat de Semrush, afacerile care investesc în Google Ads, în medie, obțin 2 dolari la fiecare 1 dolar cheltuit.
Enhanced conversions și Consent banner
Campaniile de Google Ads sunt eficiente în măsura în care măsurarea conversiilor se face corect și precis. În lipsa măsurării rezultatelor, sistemul nu va ști pe ce să optimizeze, iar dacă măsurătorile sunt eronate, acestea vor duce la acțiuni irelevante.
Conform reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, Google recomandă activarea funcției enhanced conversions pentru a prelua datele de pe server în locul celor din browser, oferind astfel informații precise despre comportamentul utilizatorilor pe site.
De mai bine de un an, utilizarea unui banner de consimțământ este obligatorie, oferind utilizatorilor posibilitatea de a aproba sau refuza transmiterea datelor lor.
Atât enhanced conversions, cât și bannerul de consimțământ sunt necesare pentru ca datele transmise către Google Ads să fie cât mai relevante.
Ofertă Google Ads
Google oferă 1500 de lei pentru costul reclamelor tale, în cazul în care, în termen de 30 de zile, ai cheltuit aceeași sumă. Totuși, această ofertă se aplică doar dacă contul a fost creat de un Google Partner.
Statutul de Google Partner vine cu avantaje financiare pentru clienți, iar pentru mine, avantajul este că am acces la cunoștințe actualizate (certificările trebuie obținute anual pentru diverse subiecte legate de campaniile Google Ads și alte funcționalități ale platformei) și suport dedicat în cazul unor erori.
Dacă ești curios cum lucrez cu clienții mei, citește mai multe aici.
Concluzia
Utilizarea instrumentelor din Google Ads eficientizează foarte mult promovarea prin această platformă. Prin intermediul acestora, poți realiza analize, planifica bugete și optimiza campaniile în timp real pentru a obține rezultate palpabile.
Totuși, reclamele nu funcționează cu bugete foarte mici, iar în lipsa măsurării corecte și precise a acțiunilor de conversie, acesta poate genera rezultate irelevante.
Dacă dorești să înveți despre Google Ads, utilizând insights-urile mele, descoperă detalii despre cursurile mele video înregistrate, dar și despre un curs live, pe Zoom, despre Google Ads+Facebook Ads.
Imagine: pexels.com.