Cum calculezi bugetul de marketing online?

Aș dori să stabliesc bugetul de marketing online, însă cum o fac? La această întrebare cu toții ne dorim un răspuns simplu, un calcul ușor. Însă, nici aici, nu există o rețetă universal valabilă. Nu există un procent care să aducă rezultate pentru toate tipurile de companii, fiecare trebuind să își calculeze singur bugetul de marketing online. Iar acest lucru se face pe baza evaluării unor indicatori cheie de performanță, detaliați mai jos.

Ce procente se recomandă?

Conform unor recomandări (U.S. Small Business Administration) pentru o afacere mică și în creștere este indicat un procent de 12-20% din cifra de afaceri pentru cheltuieli de marketing. Pentru o afacere consolidată este recomandat un procent în jur de 6-12%.

cifra de afaceri recomandata pentru bugetul de marketing online
sursă:wordstream.com

Ce include bugetul?

În acest cost trebuie introduse absolut toate costurile de promovare online și offline, cum ar fi:

 • costul reclamelor în Google Ads
 • costul campaniilor în Facebook
 • fee-ul agenției cu care colaborezi
 • costul agendelor pe care le-ai comandat
 • costul comunicatului de presă
 • costurile advertorialului, a spotului radio, a panoului outdoor pe care l-ai închiriat etc.

Buget de marketing online

Să luăm ca reper un magazin online care vinde aparate de purificare a aerului. De dragul exemplului să spunem că în anul 2019 ai avut 520 de clienți. Bugetul de marketing online (cheltuieli de marketing online și cheltuieli cu agenția) a fost de 3000 de euro pe lună.

Înseamnă că un client a costat 69 de euro.

Ca să avem o imagine mai nuanțată asupra valorii generate dorim să calculăm și valoarea unui client pe o perioadă de 12 luni, adică lifetime value. Având în vedere că sunt aparate care nu necesită consumabile, valoarea pe 12 luni a unui client este egală cu valoarea achiziției. Valoarea medie de achiziție este de 3400 lei, adică 700 de euro.

Ce înseamnă acest lucru? Că fiecare 69 de euro cheltuiți a adus un venit brut de 700 de euro.

Cu o marjă de 100%, cât are această companie, înseamnă că după fiecare tranzacție îi rămân 350 euro. Din această sumă scădem costul de achiziție de 69 de euro, iar compania mai dispune de 281 de euro pentru cheltuieli de producție, logistică, distribuție etc.

Mai departe este deja un calcul de business dacă această sumă acoperă cheltuielile aferente proceselor de afaceri, dar compania fiind pe profit, presupunem că acoperă.

ROAS, return on ad spend

Pe lângă calculul bugetului este indicat să urmărim și o altă cifră. Este vorba de ROAS: return on ad spend.

ROAS se calculează împărțind venitul generat pe costul de reclamă consumat. De exemplu, un cost de 1700 lei buget pe Facebook generează, cu un ROAS de 10, vânzări de 17000 lei, deci avem un indicator pozitiv. Am obținut mai mult decât am investit în reclamă.

ROAS se poate calcula atât pe canal de promovare (Google Ads, Facebook Ads), cât și pe totalul bugetului de reclamă.

Efortul investit în generarea conținutului, bugetul de reclamă pe Google, promovarea pe Facebook, toate la un loc, aduc rezultate mai bune, decât dacă am avea promovare pe un singur canal, fără celelalte.

Din acest punct de vedere este indicat să se facă un calcul ROAS atât pe canale, dar și pe întregul buget de promovare cu scopul de a eficientiza acolo unde costurile sunt mari, raportat la obiective.

Buget Facebook vs. Google

Rețelele de social media sunt cunoscute de toată lumea, tocmai de aceea și antreprenorii tind să aloce bugete mai mari pe Facebook. Motivarea este că pe Facebook vor vinde mai bine pentru că toată lumea este acolo. A doua parte a frazei este adevărată, însă trebuie să ținem cont de următorul aspect: pe Facebook navighezi și dintr-o dată vezi o reclamă de șosete, o cumperi? Cel mai probabil că nu, în special dacă nu ai nevoie de șosete. Însă persoana care caută pe Google: șosete preț, cel mai probabil dorește să cumpere. Așadar în cazul unei afaceri de ecommerce este indicat să aloci un buget atât pe Google, cât și pe Facebook și să testezi.

După 2-3 luni de campanii pe ambele platforme deja avem la dispoziție câțiva indicatori de performanță pe baza cărora putem lua decizii informate.

curs google ads si facebook ads

Rata de conversie

În ecommerce ne putem baza pe mai mulți metrici importanți, cum ar fi cei de performanță: rata de conversie și costul de achiziție (CPA).

Rata de conversie o putem calcula în felul următor:

RC=Totalul vizitatorilor/Numărul conversiilor

În ecommerce-ul românesc, o rată medie este de 1% spre 2%, însă sunt domenii, serviciile de exemplu, unde rata este de 4-5-8%. Acest indicator ne explică eficiența canalelor de promovare: dacă Facebook are o rată de 3% și Google abia ajunge la 0,5% asta poate să însemne următoarele:

 • pe Facebook avem campanii eficiente, creative și audiență bine setată
 • pe Google, campaniile sunt ineficiente, iar motivele pot fi: obiectivul, reclamele, audiențele, cuvintele cheie alese etc.

Dacă pe ambele canale avem rate de conversii mici asta poate să însemne următoarele:

 • avem un mix de marketing ineficient: problema este la nivelul produsului, prețului, sau site-ului (viteză mare de încărcare, navigare greoaie etc.)
 • avem buget prea mic și nu ajungem în fața audienței relevante

Costul de achiziție

Cpa (cost per acquisition) este costul cu care obținem o vânzare, un lead etc. Acest cost se calculează în felul următor:

CPA=buget campanie(cont)/achiziție.

CPA este un indicator important raportat atât la bugetul și venitul total generat, cât și la marja pe produs. Ce vreau să spun prin asta?

La un buget de 7500 lei am un cpa de 24 de lei pe cont, asta însemnând 312 comenzi, iar valoarea medie a coșului este de 275 lei. Totodată pot să calculez și marja medie pe coș. De dragul exemplului, aceasta poate să fie 30%. Din tot amalgamul acesta de cifre pot să trag următoarele concluzii:

 • profitul pe coș este de 82 lei
 • cpa-ul este de 24 lei
 • îmi rămân 58 lei la fiecare coș pentru a acoperi costuri de achiziție produs, depozitare, logistică, angajat etc. Îmi ajunge?

Mai sunt și alte situații: cpa poate să fie de 60 lei, însă prețul unitar al produselor să fie de 10-12 lei, cu marjă de profit de 10%, iar un coș mediu de 150 lei. Merită să investesc bani în aceste campanii sau mai degrabă abordez alte surse de promovare?

Bugetare după ureche

Alocarea bugetului de marketing online după ureche este o practică existentă și total ineficientă.

Exemplu: buget de promovare în Google Ads, zona fashion. Campanie cu 5 lei pe zi, în care un click costă 1,31 lei, deci în total, în cel mai optim caz pot să am 114 clickuri pe lună. Din bugetul acesta nu se vor face conversii, însă suma de 150 lei se va cheltui.

buget de reclama ineficient

Client internațional, targetăm 4 țări europene cu vorbitori de limba română, clientul este dispus să aloce 1500 lei pe lună, însă un click costă 6,84 lei. Din acest buget poate să obțină cel mult 214 clickuri, iar la o rată de conversie de 1% poate să aibă maxim 2 conversii.

buget de reclama setat incorect
Buget total de 1500 lei cu cost per click la 6.84 lei

O doamnă simpatică cu un magazine online cu produse zero-waste alocă buget de 200-300 de lei pe lună pe Facebook pentru promovare. Spune că niciodată nu a avut succes cu aceste campanii și nici nu are încredere în Facebook, ea observând că nu îi aduce nimic: nici trafic, nici vânzări.

Într-adevăr, o sumă de 300 de lei este foarte mică pentru o promovare cu un ROAS pozitiv, dacă luăm o vizită pe site cu 0.18 lei sau chiar 0.40. Din bugetul acesta putem avea maxim 1600 vizite pe site. Iar cu o rată de conversie de 0,36%, cât este rata de conversie pe audiență rece, sau chiar mai puțin, ajungem să avem în cel mai bun caz, 5 vânzări.

Pentru o vânzare, însă, nu ajunge să ducem trafic către site. Site-ul trebuie să fie user-friendly, ușor de folosit. Produsele trebuie să aibă prețuri competitive, iar celelalte condiții comerciale să fie cel puțin la fel de bune ca în cazul competiției.

Cu acest tip de abordare problema este așa: doresc să testez cu o sumă mică și în funcție de rezultate, să decid. Însă, cu un buget foarte mic nu ai rezultate, deci nu ai pe ce să te bazezi.

Cu lupa pe fiecare ban investit

Din punctul de vedere al unei promovări sănătoase nu este eficient dacă fiecare cheltuială se evaluează strict după vânzările generate. Trebuie ținut cont și de componenta de branding, creșterea notorietății mărcii.

Client național, dorește o colaborare cu o revistă de profil. Este dispus să aloce o sumă de 500 euro pentru un cumul de servicii: 1 advertorial, 1 newsletter dedicat, 1 banner pe site. Suma de 500 de euro, în așteptarea clientului, ar trebui să aducă 50 de conversii. Având în vedere, totuși, că ne adresăm unei audiențe reci, este mai fezabil să setăm ca și așteptare o rată de conversie sub 1%. Evident, nu se realizează cele 50 de conversii, ceea ce este absolut normal.

Concluzia:

Calculul bugetului de marketing online necesită o imagine de ansamblu asupra afacerii și evaluarea simultană a mai multor indicatori cheie. Printre cei mai importanți sunt:

 • costul achiziției de client
 • valoarea de viață a clientului
 • ROAS
 • rata de conversie
 • costul per achiziție
 • valoarea coșului mediu
 • marja de profit.

Acești indicatori diferă de la sezon la sezon. În unele luni cererea scade, în altele crește și această mișcare ciclică este un fenomen normal. Însă trebuie luată în calcul și la bugetare.

În sezon cererea crește, costul per click scade, cpa scade, numărul conversiilor crește și toată lumea e fericită. Însă în afara sezonului, cpa poate să dubleze, costul per click crește, numărul conversiilor scade, iar competiția este mai activă ca niciodată. Este un aspect care trebuie calculat la setarea bugetelor lunare, dar și în negocierile cu furnizorii.

Alte articole


Contactează-mă!

0726 368 801

contact@csogeva.ro

CSOG EVA

Despre mine

Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.

Home · Politica de confidențialitate
× Cu ce pot sa te ajut?