Rata de conversie: ghid complet

sursa ilustratie: pexels.com

Rata de conversie este un indicator important pentru orice afacere care vinde online. Ea reprezintă procentul de vizitatori ai site-ului care efectuează o acțiune dorită, cum ar fi cumpărarea unui produs sau solicitarea unui serviciu.

O rată de conversie ridicată înseamnă că afacerea ta este eficientă în a-și atinge obiectivele. O rată de conversie scăzută, pe de altă parte, poate fi un semn că există probleme care ar trebui abordate pe mai multe nivele:

 • site-ul tău
 • oferta ta de produse sau servicii
 • prețurile tale
 • lipsa garanțiilor, a avantajelor relevante pentru clienți

În acest articol, vom discuta despre cum să crești rata de conversie a site-ului tău, cu metode concrete. Vom acoperi următoarele subiecte:

 • 8 metode de a crește rata de conversie
 • 6 erori care afectează rata de conversie

8 metode de a crește rata de conversie

Optimizarea site-ului pentru mobil

Peste 70% din traficul web provine de pe dispozitive mobile. Prin urmare, este esențial ca site-ul tău să fie optimizat pentru mobil.

Un site optimizat pentru mobil se încarcă rapid și se poate utiliza cu ușurință pe un smartphone. Acest lucru este important pentru a oferi vizitatorilor o experiență pozitivă și pentru a-i descuraja să părăsească site-ul. Folosește un design responsive care să se adapteze la diferite dimensiuni de ecran. Evită să folosești imagini și videoclipuri mari, care pot încetini încărcarea site-ului. Oferă opțiuni de navigare ușor de utilizat, cum ar fi un meniu cu butoane mari.

Culoarea este un element important pentru designul unui site web, deoarece poate afecta modul în care vizitatorii percep și interacționează cu site-ul tău.

Culorile cele mai vizibile online sunt, în general, cele care contrastează cu culoarea de fundal. De exemplu, pe un site cu o culoare de fundal albă, culorile negre, roșii și albastre vor fi cele mai vizibile.

Ține cont de următoarele pentru a alege culori vizibile pentru site-ul tău:

 • Folosește un contrast puternic între culoarea de fundal și culoarea textului sau a butoanelor de CTA.
 • Folosește culori care sunt asociate cu sentimente pozitive, cum ar fi albastru, verde și galben.
 • Evită culorile care sunt prea stridente sau prea întunecate.

Culorile asociate cu sentimente pozitive sunt cele care sunt percepute ca fiind calde, vesele și relaxante. Câteva exemple de culori care sunt asociate cu sentimente pozitive:

 • Albastru: Albastrul este adesea asociat cu calmul, pacea și liniștea. Este, de asemenea, asociat cu înțelepciunea și rațiunea.
 • Verde: Verdele este adesea asociat cu natura, creșterea și fertilitatea. Este, de asemenea, asociat cu sănătatea și prospețimea.
 • Galben: Galbenul este adesea asociat cu fericirea, optimismul și bucuria. Este, de asemenea, asociat cu creativitatea și energia.
 • Roz: Rozul este adesea asociat cu dragostea, afecțiunea și feminitatea. Este, de asemenea, asociat cu romantismul și sensibilitatea.
 • Portocaliu: Portocaliul este adesea asociat cu bucuria, entuziasmul și acțiunea. Este, de asemenea, asociat cu creativitatea și aventura.

Personalizarea conținutului

Conținutul personalizat este mai probabil să atragă și să convertească vizitatorii. Atunci când creezi conținut pentru site-ul tău, fă cercetări pentru a înțelege nevoile și interesele publicului țintă.

Mai exact, creează profilele de buyer personas pentru afacerea ta. Un model de buyer personas este o reprezentare semi-ficțională a clienților ideali ai unei companii. Este creat pe baza informațiilor despre clienți, cum ar fi datele demografice, comportamentul, nevoile și obiectivele.

Pentru a crea profilele de buyer personas poți folosi de următoarele surse:

 • Date demografice și de comportament: Aceste date demografice și de comportament pot fi obținute din surse precum Google Analytics, Facebook și Instagram.
 • Interviuri cu clienții: Interviurile cu clienții sunt o modalitate excelentă de a afla mai multe despre nevoile și obiectivele lor.
 • Sondaje cu clienții: Sondaje cu clienții sunt o modalitate rapidă și ușoară de a obține feedback de la un număr mare de clienți.
 • Analiza conținutului postat de clienți: Analiza conținutului postat de clienți, cum ar fi postările pe rețelele de socializare, recenziile și comentariile, poate oferi informații valoroase despre nevoile și obiectivele lor.

Un model de buyer personas ar trebui să includă următoarele informații:

 • Demografie: vârstă, sex, locație, educație, venituri, locul de muncă actual, etc.
 • Comportament: cum folosesc produsele sau serviciile tale, cum iau decizii de cumpărare, etc.
 • Nevoile și obiective: ce caută să obțină prin produsele sau serviciile tale, ce îi motivează, etc.
 • Cerințe de produs: Ce caracteristici și beneficii caută clienții tăi la un produs sau serviciu?
 • Obiective de marketing: Cum poți ajuta clienții tăi să-și atingă obiectivele?
 • Bariere la cumpărare: Ce stă în calea clienților tăi de a cumpăra de la tine?

Originalitatea conținutului

Conținutul informativ și original este mai probabil să fie distribuit și să fie văzut ca o autoritate în domeniu. Atunci când creezi conținut pentru site-ul tău, asigură-te că este relevant și valoros pentru publicul țintă.

Cu toate posibilitățile de utilizare a Inteligenței Artificiale, poți apela și la un astfel de ajutor. De exemplu Google Bard, este un tip de inteligență artificială care poate genera text, traduce limbi, scrie diferite tipuri de conținut creativ și răspunde la întrebările tale într-un mod informativ.

Câteva sfaturi pentru a folosi Google Bard/ChatGPT pentru a avea articole de blog fără erori:

 • Folosește-ți cunoștințele despre subiectul pe care îl scrii. Bard este un instrument grozav, dar nu este perfect. Este important să ai o bază de cunoștințe solide în domeniul pe care îl scrii, astfel încât să poți identifica și corecta orice erori pe care Bard le-ar putea face.
 • Verifică atent articolele înainte de a le publica. Chiar și Bard face erori, așa că este important să verifici atent articolele înainte de a le publica. Acest lucru te va ajuta să identifici și să corectezi orice erori care ar putea rămâne.
 • Folosește-ți creativitatea. Bard poate fi un instrument valoros pentru a genera idei, dar este important să-ți folosești propria creativitate pentru a scrie articole originale și interesante.

Butoanele de call to action

Butoanele de call to action (CTA) sunt mesajele care îi îndeamnă pe vizitatori să efectueze o acțiune dorită, cum ar fi să cumpere un produs sau să se înscrie la un newsletter.

Butoanele de CTA ar trebui să fie mari, clare și concise. Ele ar trebui să fie plasate în locuri vizibile, unde vizitatorii le pot vedea și le pot apăsa cu ușurință.

Mărimea butonului de call to action (CTA) recomandat pentru mobil este de cel puțin 44×44 de pixeli. Această dimensiune asigură că butonul este suficient de mare pentru a fi ușor de văzut și ales de către utilizatori.

În ceea ce privește îndemnurile de pe butoanele de call-to-action, putem alege între texte imperative, cele la persoana întâi, sau texte active sau pasive. Atât textele active, cât și cele pasive pot fi eficiente pentru butoanele de call to action. Depinde de mai mulți factori, inclusiv de publicul țintă, de tipul de CTA și de mesajul pe care doriți să-l transmiteți.

Textele active sunt cele care exprimă o acțiune directă. De exemplu, „Comandă acum!” sau „Înscrie-te gratuit!”. Acestea sunt adesea considerate mai eficiente, deoarece sunt mai clare și mai concise.

Textele pasive sunt cele care exprimă o acțiune indirectă. De exemplu, „Comanda ta va fi procesată imediat” sau „Veți fi înscris gratuit”. Acestea pot fi mai potrivite pentru anumite situații, cum ar fi atunci când doriți să transmiteți un mesaj de siguranță sau de profesionalism.

Textele imperative sunt cele care folosesc un verb la imperativ. De exemplu, „Comandă acum!” sau „Înscrie-te gratuit!”. Acestea sunt adesea considerate mai eficiente, deoarece sunt mai clare și mai concise.

Textele la persoana întâi sunt cele care folosesc pronumele personal „eu” sau „noi”. De exemplu, „Comand acum!” sau „Mă înscriu gratuit!”. Acestea pot fi mai potrivite pentru anumite situații, cum ar fi atunci când doriți să transmiteți un mesaj de implicare sau de empatie.

Câteva exemple de situații în care fiecare tip de text poate fi mai eficient:

 • Texte imperative:
  • Pentru a transmite un mesaj de urgență sau de necesitate.
  • Pentru a îndemna utilizatorii să ia o acțiune imediată.
  • Pentru a sublinia beneficiile unei acțiuni.
 • Texte la persoana întâi:
  • Pentru a crea un sentiment de implicare sau de empatie.
  • Pentru a transmite un mesaj de încredere sau de profesionalism.
  • Pentru a personaliza mesajul în funcție de publicul țintă.

Hierarhia paginii de produs

Pagina de produs este pagina site-ului care prezintă un anumit produs sau serviciu. Butonul de comandă, titlul, imaginea și prețul produsului sunt cele mai importante elemente pe o pagină de produs. Acestea sunt elementele care vor determina în cele din urmă dacă un vizitator va cumpăra sau nu produsul.

Imaginea produsului este esențială pentru a atrage atenția vizitatorilor și pentru a le oferi o idee clară despre ceea ce vindeți. Titlul produsului ar trebui să fie clar și concis, formulat în felul următor: denumire+brand+atribut (Laptop Lenovo Negru),  iar descrierea produsului ar trebui să ofere informații detaliate despre produs. Prețul produsului ar trebui să fie afișat într-un mod clar, menționat cu TVA sau fără, taxele de livrare sau suprataxele pentru plata în numerar ar trebui marcate vizibil.

Butonul de comandă este elementul care va determină dacă vizitatorul va finaliza achiziția. Butonul de comandă ar trebui să fie mare, vizibil și ușor de găsit. De asemenea, ar trebui să fie clar ce se va întâmpla atunci când vizitatorul face clic pe el.

Descrierea, social proof-ul și secțiunile de upsale și cross-sale sunt elemente importante, dar nu la fel de importante ca celelalte elemente enumerate mai sus. Acestea pot contribui la creșterea ratei de conversie, dar nu sunt esențiale pentru a determina dacă un vizitator va cumpăra sau nu produsul.

Numărul de fotografii de produs care sunt indicate pentru a crește rata de conversie depinde de mai mulți factori, inclusiv de produsul în sine, de publicul țintă și de obiectivele de marketing. În general, este recomandat să ai cel puțin 3 fotografii de produs pentru fiecare produs pe care îl vinzi. Acestea ar trebui să includă o fotografie de ansamblu a produsului, o fotografie a detaliilor produsului și o fotografie a produsului în utilizare. În plus față de cele 3 fotografii de bază, poți adăuga fotografii suplimentare care să vină în sprijinul obiectivelor tale de marketing. De exemplu, dacă vrei să evidențiezi beneficiile produsului, poți adăuga fotografii care arată produsul în utilizare sau care demonstrează cum produsul poate rezolva o problemă. De asemenea, poți adăuga fotografii de produs care să fie relevante pentru publicul tău țintă. De exemplu, dacă vinzi produse pentru copii, poți adăuga fotografii care să arate copii folosind produsul.

Dezvoltarea unui meniu inteligibil

Există studii care au demonstrat că meniurile eficiente pot duce la o creștere a ratei de conversie. Un studiu realizat de Nielsen Norman Group a constatat că un meniu bine organizat poate reduce timpul de încărcare a paginii cu până la 30%, dar compania are mai multe studii despre rolul meniului pe mobil, dar și formatele de meniu. Un alt studiu, realizat de Baymard Institute, a constatat că un meniu cu un design simplu poate reduce timpul de găsire a informațiilor cu până la 50%.

Există mai multe tipuri de meniuri, care pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, cum ar fi:

 • Organizarea: Meniurile pot fi organizate pe categorii de produse sau servicii, pe nevoi sau într-un mod hibrid.
 • Locație: Meniurile pot fi plasate în partea de sus, în partea de jos sau pe lateralul paginii web.
 • Design: Meniurile pot avea un design simplu sau complex, cu imagini, text sau alte elemente grafice.

Cele mai comune tipuri de meniuri:

 • Meniu cu categorii: Acest tip de meniu este cel mai comun și este organizat pe categorii de produse sau servicii. Este ideal pentru site-urile web care au un număr mare de produse sau servicii.
 • Meniu cu nevoi: Acest tip de meniu este organizat pe nevoile vizitatorilor. Este ideal pentru site-urile web care doresc să ajute vizitatorii să găsească informațiile sau produsele de care au nevoie, chiar dacă nu știu ce caută.
 • Meniu hibrid: Acest tip de meniu combina elemente din cele două tipuri de meniuri menționate anterior. Este ideal pentru site-urile web care doresc să ofere vizitatorilor o experiență de navigare personalizată.

Elementele unui landing page de succes

Un landing page este o pagină web care este creată pentru a genera o acțiune specifică, cum ar fi să cumpere un produs sau să se înscrie la un newsletter.

Un landing page de succes trebuie să fie clar, concis și să se concentreze pe acțiunea dorită, așadar:

 • Focalizează-te pe o singură acțiune dorită.
 • Utilizează un titlu și un subtitlu puternice care să atragă atenția vizitatorilor.
 • Oferă o imagine sau un videoclip care să prezinte produsul sau serviciul.
 • Folosește un text clar și concis care să explice beneficiile produsului sau serviciului.
 • Oferă un apel la acțiune clar și concis.

Implementarea unei bare de căutare

Bara de căutare este un element important al oricărui site web, dar este deosebit de important pentru site-urile de comerț electronic. O bară de căutare bine concepută poate ajuta vizitatorii să găsească rapid și ușor produsele sau informațiile pe care le caută, ceea ce poate duce la o creștere a ratei de conversie.

Potrivit unui studiu realizat de Google, 70% dintre vizitatorii site-urilor de comerț electronic folosesc bara de căutare pentru a găsi produse. Acest lucru înseamnă că o bară de căutare bine concepută poate fi o modalitate eficientă de a ajunge la un număr mare de vizitatori.

Cu toate acestea, este important de reținut că utilizarea barei de căutare variază în funcție de industria și de publicul țintă. De exemplu, site-urile de comerț electronic care vând produse complexe sau care au un catalog mare de produse pot avea o rată de utilizare a barei de căutare mai mare decât site-urile care vând produse mai simple sau care au un catalog mai mic de produse.

Bara de căutare este importantă pentru creșterea ratei de conversie pentru că:

 • Oferă o modalitate pentru vizitatori de a găsi rapid și ușor produsele sau informațiile pe care le caută. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru vizitatorii care știu deja ce caută.
 • Poate ajuta vizitatorii să descopere produse noi. Vizitatorii care nu sunt siguri ce caută pot utiliza bara de căutare pentru a explora diferite produse și opțiuni.
 • Poate ajuta vizitatorii să găsească informații suplimentare despre produse. Vizitatorii care sunt interesați de un anumit produs pot utiliza bara de căutare pentru a găsi informații suplimentare, cum ar fi recenzii, întrebări frecvente sau instrucțiuni de utilizare.

Pentru a folosi în mod eficient bara de căutare ține cont de următoarele: Plasează bara de căutare într-un loc vizibil și ușor de găsit. De obicei, barele de căutare sunt plasate în partea de sus a paginii web. Oferă sugestii de căutare relevante. Acest lucru poate ajuta vizitatorii să găsească mai ușor ceea ce caută. Monitorizează performanța barei de căutare. Acest lucru te va ajuta să înțelegi cum vizitatorii folosesc bara de căutare și să o poți îmbunătăți în mod corespunzător.

Cele mai frecvente 6 erori care afectează rata de conversie

În afară de metodele de mai sus, există și o serie de erori comune care pot afecta negativ rata de conversie. Iată 5 dintre cele mai frecvente:

Un site web lent

Un site web lent poate provoca frustrare vizitatorilor și poate duce la abandonarea acestuia. Google recomandă un timp mediu de încărcare sub 2 secunde, încearcă să te poziționezi cât mai aproape de acest timp și evită folosirea pozelor și videoclipurilor mari, care afectează viteza de încărcare.

Lipsa de call to action

Un apel la acțiune slab sau lipsa acestuia, poate face dificil pentru vizitatori să înțeleagă ce trebuie să facă. Cel mai probabil va încerca să se documenteze și va pleca către alte site-uri care oferă un flux de acțiunie mai ușor de întreprins

Un site web fără conținut

Un site web cu conținut slarb nu oferă vizitatorilor informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie de cumpărare. Mulți proprietari de site-uri consideră că un conținut complex, complet este deranjant pentru utilizatori și preferă să o țină cât mai aerisit și fără prea mult text.

O navigare dificilă

Un meniu complex, cu multe subcategorii, denumiri neutre sau profesionale poate face dificil pentru vizitatori să găsească ceea ce caută.

Un site neoptimizat

Având în vedere că majoritatea traficului se derulează pe mobil, un site web cu design eoptimizat pentru mobil, este foarte dificil de navigat, pare învechit și nu inspiră încredere pentru utilizatori.

Lipsa de încredere

Lipsa de încredere poate fi un impediment pentru vizitatori să cumpere de la tine. Asigură-te că site-ul tău include elemente care inspiră încredere, cum ar fi recenzii, garanții și o politică de returnare a banilor.

Concluzie

Rata de conversie este esențială pentru succesul în online. Optimizarea pentru mobil, conținut personalizat, CTA-uri eficiente, pagini de produs bine construite, bara de căutare și o navigare clară sunt elemente importante creșterii ratei de conversie. Evitarea erorilor precum viteza de încărcare lentă sau lipsa informațiilor contribuie la maximizarea succesului. Citește mai multe despre optimizarea ratei de conversie la nivel de produs, preț, prezentare produs și promovare în acest articol: Optimizarea ratei de conversie online.

Alte articole


Contactează-mă!

0726 368 801

contact@csogeva.ro

CSOG EVA

Despre mine

Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.

Home · Politica de confidențialitate
× Cu ce pot sa te ajut?