Migrarea datelor din UA în GA4

ilustratie articol despre migrarea datelor din universal analytics in ga4

Începând cu 1 iulie 2023 Universal Analytics (Google Analytics3) nu va mai colecta date, iar din 1 ianuarie 2024 datele colectate vor dispărea. Ce facem cu datele noastre din UA și cum le trecem în GA4 (Google Analytics 4)?

La data scrierii acest articol, 26 aprilie 2023, Google migrează automat datele din UA în noile conturi de GA4, iar conturile de GA4 sunt automat create în cazul în care nu au fost făcute până acum. În mod ideal conturile GA4 trebuiau create încă din 1 iulie 2022, în acest fel aveți deja date colectate de un an și puteți derula analize.

Care este diferența dintre UA și GA4?

UA este session-based, adică bazat pe o sesiune de 30 minute, iar GA4 este event-based, măsoră evenimente și este data-driven, bazat pe date. Evenimentele în GA4 sunt, de exp.:

  • vizualizări de pagină
  • scroll
  • vizualizări video
  • căutare (search)
  • logare (login)
  • înscriere (abonare)
  • respectiv evenimentele de ecommerce, cum ar fi: vizualizare produs, adăugare în coș, checkout și cumpărare.

GA4 măsoară sesiunile cu implicare (engaged sessions): o astfel de sesiune înseamnă așadar o sesiune de minim 10 secunde, cu o acțiune de conversie, sau are minim 2 pagini vizualizate.

O mare noutate în GA4 sunt audiențele predictive, algoritmul Google de tip AI, folosit la GA4 estimează audiențe care cel mai probabil vor efectua anumite acțiuni pe pagină, cum ar fi: cumpărători în următoarele 7 zile sau top spenders în următoarele 28 de zile.

Ce facem cu datele din UA?

Datele colectate în conturile de Universal Analytics sunt utile din mai multe puncte de vedere, pentru diverse analize YOY (year-on-year):

  • sursele de trafic și vânzările generate
  • produsele vandabile în anumite perioade și sursele de trafic
  • schimbările în vânzările anumitor produse în funcție de preț, perioadă, etc.

Așadar datele din UA trebuie puse în arhivă pentru analize ulterioare până la data de 1 ianuarie 2024, când acestea vor dispărea din conturi.

Ce informații se migrează automat?

În momentul de față din UA sunt migrate automat următoarele date:

  • setările cu privire la țară, monedă, industrie din UA
  • rolurile stabilite în contul UA trec automat în GA4
  • audiențele stabilite în UA
  • asocierea contului de Google Ads, dacă acesta există

De ce nu se migrează inclusiv datele de trafic și vânzare? Având în vedere diferențele specificate mai sus, și anume faptul că cele două sisteme măsoară diferit, anumite date nu se pot migra. De exemplu dacă ne uităm pe Utilizatori: UA măsoară Toți utilizatorii, însă GA4 înregistrează utilizatorii activi în ultimele 28 de zile. UA înregistrează sesiuni, iar GA4 listează evenimente.

Încărcăm în cloud

Dacă avem un cont cu foarte multe date și dorim să importăm toate datele istorice înregistrate în UA, o soluție fiabilă și sigură este o arhivă în cloud, Google recomandă soluția sa Big Query, instrucțiuni pentru un astfel de Export Big Query găsiți pe acest link.

Descărcăm datele manual din UA în Google Sheets

Putem alege o variantă simplă și fără costuri suplimentare, alegând să descărcăm datele istorice pe ultimul an, 2-3-4. Cum procedăm în acest caz? Pentru un magazin online cele mai importante trei aspecte care ne interesează sunt traficul, produsele vandabile și sursele de vânzare. Aveți aici un articol despre recomandări cu privire la analiza portofoliului de produse.

  1. Trafic

Așadar recomand următoarele selecții:

  • perioadă de un an
  • măcar 50 de linii, dar puteți alege până la 5000 de rânduri
  • secțiunea: Acquisition/All Traffic/Source/Medium

Din aceste date putem face comparații și putem derula analize cu privire la fiecare sursă de trafic, numărul de utilizatori și sesiuni aduse, rata de respingere, respectiv numărul de comenzi și valoarea acestora.

poza despre date de trafic din universal analytics

2. Produse vandabile

Pentru aceste date istorice recomand următoarele criterii:

  • perioadă de un an
  • măcar 500 de linii, dar depinde de numărul de produse din fiecare magazin
  • secțiunea Conversions/Ecommerce/Product Performance, iar la secondary dimension setați Source/Medium

Din acest raport veți vedea produsele vândute în funcție de sursa de trafic, bucăți vândute, venit generat, preț, cantitate medie vândută.

date despre vanzarile de produse din universal analytics

Generăm un raport în Google Sheets cu add-on

Este o soluție care permite exportul datelor mai ușor, prin selectarea datelor care ne interesează. Și această soluție este fiabilă și nu generează costuri suplimentare. Care sunt pașii pentru acest raport?

  1. Deschidem un fișier Google Sheets, iar la Extensions selectați Add-ons/Get add-ons: Google Analytics
  2. Odată descărcat add-ons-ul Google Analytics apăsați Extensions/Google Analytics/Create new report și completați numele raportului, selectați contul Analytics și View-ul care vă interesează.
  3. Urmează să faceți selecția de Metrici, Dimensiuni și Segmente. La metrici am ales utilizatori, la dimensiuni: durata sesiuni si source/medium, respectiv la segments am ales organic trafic. Mai apoi apăsăm: Create report.
  4. La Extensions/Google Analytics/Run report și vedem rezultatele exportului.
raport generat cu Google Analytics add-on

Concluzia:

Indiferent pentru soluția aleasă pentru migrarea datelor, anumite date istorice din UA pot fi arhivate pe drive sau în cloud, iar acestea vor fi utile pentru analize YOY având ca obiectiv eficientizarea vânzărilor. Având în vedere că din 1 iulie 2023 aceste date nu vor mai fi înregistrate, atât configurarea unui cont GA4, cât și exportul datelor din UA este pe ultima sută de metri.

Alte articole


Contactează-mă!

0726 368 801

contact@csogeva.ro

CSOG EVA

Despre mine

Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.

Home · Politica de confidențialitate