Cursurile online, live sunt o soluție excelentă atunci când dorești să îți formezi noi abilități sau să afli informații noi despre un subiect care te interesează. Înainte însă este important să te gândești la ce tip de cursuri ți se potrivesc cel mai bine: curs online live sau cursuri video. Ține cont și de cât de bine vrei să dezvolți această nouă abilitate și cât timp, respectiv resurse financiare ai pentru asta.
În calitate de lector care predau la cursuri pot să-ți zic că fiecare metodă de predare vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În acest articol, vom explora diferența dintre a asimila cunoștințe noi prin intermediul unui:
- curs video,
- a unui curs online live într-o grupă mare sau
- într-o grupă mică de maxim 5 persoane.
Cursul Online Live în Grupă Mare: Structură și Comunitate
Participarea la un curs live, fie că este într-o grupă mare sau mică, aduce cu sine beneficiul unei structuri bine definite și a accesului la experți în domeniu. Trainerii pot oferi o prezentare structurată a subiectului și pot răspunde direct la întrebări, ceea ce facilitează înțelegerea și clarificarea aspectelor complexe.
Totodată cursurile online în grupă pot fi interactive și permit discuții și interacțiuni mai bogate între studenți. Acest lucru pe de o parte aduce o înțelegere mai bună a subiectului, dar un alt aspect important este că satisface și nevoie de apartenență a oamenilor la o comunitate. Această apartenență la o comunitate este un argument puternic în alegerea unui curs online într-o grupă mai mare, deoarece în acest fel și ulterior au posibilitatea să țină legătura și să aibă discuții despre teme comune abordate la curs.
Cu toate acestea, un dezavantaj major al acestui mod de învățare este programul fix. Cursurile live au ore prestabilite, ceea ce poate fi o provocare pentru cei cu program variabil sau pentru cei care trăiesc în fusuri orare diferite. De asemenea, într-o grupă mare există posibilitatea ca unii cursanți să se simtă mai puțin implicați. În grupe mari de 30-40 de persoane cursanții au mai puține posibilități să participe la discuții, să pună întrebări sau să primească recomandări pentru situația lor specifică.
Un alt dezavantaj al unui grup mare este nivelul de cunoștințe despre tematica cursului, care poate să difere foarte mult de la un cursant la celălalt. Așadar există posibilitatea ca unii să se simtă mai puțin implicați, datorită faptului că au un nivel de cunoștințe foarte redus, iar alții să se considere dezavantajați de faptul că nu află de informații noi, care ar putea să îi ajute în mod real.
Grupa Mică: Abilități și Practică Intensă
Pentru cei care doresc să își formeze noi abilități și competențe, și nu doar să afle concepte teoretice sau să studieze cazuri ipotetice sau reale, învățarea într-o grupă mică este adesea cea mai eficientă metodă. Această modalitate de predare oferă posibilitatea clarificării aspectelor teoretice cu ajutorul unui instructor, dar, mai important, permite practicarea a ceea ce se învață.
Un avantaj semnificativ al învățării în grupuri mici este interacțiunea apropiată cu trainerul și cu colegii de grup. Acest mediu facilitează schimbul de idei, colaborarea și feedback-ul constant. În plus, lucrul în echipă mică oferă oportunități excelente pentru dezvoltarea abilităților practice într-un mod mai eficient și mai rapid. O grupă mică ideală este în jurul a 5-6 persoane, cu nivel de cunoștințe similare.

Cursurile Video: Flexibilitate și Autonomie
Cursurile video, cum sunt cele gratuite de la Google, Facebook, TikTok sunt lecții preînregistrate, care oferă flexibilitate și autonomie. Acestea pot fi accesate oricând, fără restricții de timp sau locație. Cu toate acestea, cursurile video nu permit interacțiunea în timp real cu un profesor sau colegi și nu oferă răspunsuri imediate la întrebările cursanților.
Un dezavantaj major al cursurilor video este dificultatea obținerii de răspunsuri la întrebările care pot apărea pe parcursul învățării. Cursanții trebuie să caute singuri răspunsurile prin intermediul internetului sau să testeze în mediul real informațiile de care află din materialele vizualizate.
Concluzie
În final, alegerea modalității de predare depinde în mare măsură de obiectivele și preferințele individuale ale cursantului. Un curs video oferă flexibilitate, în timp ce un curs online într-o grupă mare asigură apartenența la o comunitate și o modalitate structurată de a învăța, respectiv de a clarifica aspectele, în mod limitat, cu trainerul .
Cu toate acestea, învățarea în grupuri mici rămâne deseori cea mai eficientă opțiune pentru cei care doresc să dobândească abilități și competențe noi și nu se limitează la aflarea de noi informații. Fiecare metodă de predare are avantajele și dezavantajele sale, iar alegerea trebuie să țină cont de obiectivele și stilul personal de învățare al fiecăruia.