De ce să ignori metricile de vanitate și să te concentrezi pe rata de conversie?

Bun venit în lumea social media, unde fiecare click, share și like par să conteze! Însă trebuie să știi că aceste numere impresionante nu înseamnă și aceeași tendințe în vânzări: mai concret spus, popularitatea nu este egală cu vânzările. În acest articol discutăm despre un aspect crucial care adesea este ignorat: metricile de vanitate (like, share, click, numărul de impresii pe social media) și importanța lor relativă în comparație cu rata de conversie.

Iată cum funcționează: într-o lume plină de statistici și analize, nu e de mirare că unii se lasă atrași de cifrele strălucitoare, care par să indice succesul. Cu toate acestea, adevărata valoare și impact vin din acțiunile efectuate de publicul tău, nu doar din numărul lor. Astfel, este timpul să aruncăm o privire asupra acestor metrici de vanitate și să înțelegem de ce rata de conversie, și la sfârșitul zilei, vânzarea ar trebui să fie adevărata noastră prioritate.

Metricile de Vanitate – Căpșunile Imaginare Ale Social Media

Metricile de vanitate sunt ca acele căpșune coapte care par să strălucească în grădină, dar nu au neapărat gustul pe măsură. Cu alte cuvinte, numerele mari de abonați, like-uri și vizualizări pot arăta bine la suprafață, dar nu oferă indicii asupra impactului real pe care îl are conținutul tău. Cu cât ne concentrăm mai mult pe aceste cifre strălucitoare, cu atât riscăm să pierdem din vedere obiectivul principal: să construim o afacere de succes, cu ROAS (return on ad spend) pozitiv, din care să putem plăti toate cheltuielile, salariile, impozitele și taxele, și evident, dividendele.

Rata de conversie – Cheia Adevăratului Succes

Ei bine, haide să ne întoarcem la căutarea căpșunelor reale, acelea care sunt gustoase și îți încântă papilele gustative. Rata de conversie este această căpșună ale succesului în strategia ta de promovare. Acesta reprezintă procentul de vizitatori care întreprind acțiunile dorite de tine, fie că e vorba cumpărarea unui produs, înregistrarea la un webinar sau orice altă acțiune care contează pentru tine și îți generează un venit real.

De exemplu, să zicem că ai un magazin online și ai nevoie de minim 100 de vânzări pe lună pentru a fi rentabil. Dacă ai 5.000 de vizitatori lunar și 100 dintre ei fac o achiziție, atunci rata ta de conversie este de 2%. Această metrică îți oferă o perspectivă clară și directă asupra modului în care publicul reacționează la strategia ta de promovare. Ai obținut ceea ce vroiai și afacerea ta va funcționa și luna următoare. Dacă însă ai 10.000 de vizitatori și doar 5 vânzări, afacerea ta este în cea mai bună direcție spre faliment.

Care este relația dintre like-uri, vizitatori și vânzări? Ca să poți analiza impactul fiecăruia, trebuie să setezi un sistem de monitorizare a datelor, cel mai la îndemână fiind Google Analytics 4 și să urmărești ce acțiuni iau vizitatorii tăi din diverse surse. Dacă ai o postare de succes, cu multe sute de like-uri, dar nicio vizită către site și nicio vânzare, poți aprecia postarea respectivă, ținând cont de faptul că nu a ajutat la îndeplinirea obiectivului tău real.

Însă lucrurile nu sunt alb-negre, chiar dacă nu vezi impactul în vânzări, poate să fie un touchpoint important în atingerea unui trafic care ar putea să convertească ulterior, iar Google spune că pentru o conversie poți să ai nevoie chiar și de 500 de touchpoint-uri cu un brand.

curs google ads si facebook ads

De ce să-ți pese de rata de conversie și nu de like-uri?

De ce ar trebui să-ți pese de rata de conversie și să îi acorzi prioritate în fața metricilor de vanitate? Am motive cât de poate de eficiente și mercantile:

  1. Implicația în venituri: Fără îndoială, un creator de conținut poate găsi satisfacție în numerele mari de like-uri și urmăritori, însă veniturile vin din acțiunile concrete ale publicului. O rată de conversie crescută se traduce direct în mai multe vânzări și, implicit, într-un succes financiar mai mare.
  2. Îmbunătățirea conținutului: Concentrându-te pe ratele de conversie, vei fi în măsură să înțelegi ce tipuri de conținut generează cele mai multe acțiuni din partea publicului tău. Acest lucru îți permite să te concentrezi pe subiecte și formate care aduc rezultate reale și să te depărtezi de cele care nu funcționează la fel de bine raportat la obținerea de venituri.
  3. Construirea unei comunități în jurul brandului tău: Atunci când îți pasă de rata de conversie, te concentrezi pe a oferi valoare și soluții reale publicului tău. Astfel, vei construi o legătură mai strânsă cu ei și vei dezvolta o comunitate loială, care să revină pentru mai mult conținut de calitate, dar și vânzări.

Cum poți îmbunătăți rata de conversie?

Acum că am stabilit importanța ratei de conversie, hai să discutăm despre câteva strategii pentru a o îmbunătăți:

  1. Cunoaște-ți publicul: Înțelegerea profundă a publicului tău te va ajuta să oferi conținutul potrivit și să rezolvi problemele și nevoile lor reale. Trebuie să ții cont de faptul că produsele tale sau serviciile ofertate răspund la o nevoie pe care o au consumatorii.
  2. Call-to-action (CTA) clar și atrăgător: Asigură-te că fiecare piesă de conținut are un CTA clar, care îi îndeamnă pe cititori să întreprindă acțiunea dorită.
  3. Optimizarea experienței utilizatorilor: Asigură-te că site-ul tău este ușor de navigat și că paginile se încarcă rapid. O experiență plăcută pentru utilizatori îi încurajează să rămână mai mult timp și să întreprindă acțiuni. Mai multe idei despre cum să-ți optimizezi site-ul, vei găsi în acest articol: Optimizarea ratei de conversie online.

Concluzie

Într-o lume obsedată de social media, este ușor să fii atras de metricile de vanitate. Cu toate acestea, dacă dorești să construiești o afacere de succes, este important să-ți îndrepți atenția către ceea ce contează cu adevărat: rata de conversie. Acesta este adevărata căpșună ale succesului în conținutul tău. Focusează-te pe creșterea și optimizarea ratei de conversie, deoarece acesta îți va aduce cu adevărat satisfacția și va influența direct veniturile tale.

Alte articole


Contactează-mă!

0726 368 801

contact@csogeva.ro

CSOG EVA

Despre mine

Susțin afacerile online cu analiză de piață, strategie de marketing, realizarea și scalarea campaniilor de reclamă în Google, Facebook, TikTok. Mă focusez pe obiective utilizând instrumente adecvate și tactici eficiente de creștere.

Home · Politica de confidențialitate